Grūdai – pats svarbiausias žemės ūkio produktas. Jie nevartojami tiesiog maistui, bet perdirbami.
Didžiąją maisto raciono dalį turėtų sudaryti perdirbtų grūdų produktai. Neatsitiktinai yra sudaryta maisto produktų piramidė (pav.1), kurios pagrindą sudaro grūdinės kilmės produktai. Atsižvelgiant į šią piramidę, puse dienos raciono turėtų sudaryti grūdinės kultūros produktai (piramidės apačia). Taip yra todėl, kad jie turi didžiausią maistinę vertę ir teigiamai veikia organizmą laikantis piramidės nurodymų. Grūdai suteikia žmogui energijos, yra pagrindinis baltymų šaltinis, turi nemažai vitaminų bei mineralų.
Iš perdirbtų grūdų produktų (kruopų ir miltų) yra gaminami labai įvairūs gaminiai. Prekių asortimentas gana platus. Iš miltų bei kitos žaliavos gaminami makaronai, duona, pyrago gaminiai, džiūvėsiai ir kt. Vis labiau i rinką plūsta greitieji užkandžiai.
Pasaulio grudų produkcijoje kviečiai sudaro 30%, ryžiai ir kukurūzai – 28%, miežiai – 4%, sorgas – 3%, avižos – 2%, soros ir rugiai po 1%. Taipogi yra daug smulkesnių grūdų rūšių, tačiau jų produkcija tokia maža, kad jie neįtarukiami į pasaulio grūdų produkcijos sąrašą.
Pagrindiniai grūdiniai augalai priklauso trims botaninėms šeimoms: varpiniams, rūgtiniams ir ankštiniams. Botaninių šeimų vaisiai yra skirtingos struktūros. Jų savita ir cheminė sudėtis.
Grūdų produktų sandėliavimo terminas yra ilgiausias lyginant su kitais maisto produktais. Jei jie laikomi tinkamomis sąlygomis (sausoje bei vėsioje patalpoje), grūdų produktai gali išlaikyti savo maistinę vertę metų metus.
Vitaminų daugiausiai yra grūdo apvalkale. Kuo geriau nuvalyti grūdai, t.y. kuo aukštesnės rūšies miltai, tuo mažiau vitaminų lieka gaminyje. Kvietinė duona iš šveistinių miltų charakterizuojama kaip optimalaus vitaminų subalansuotumo pavyzdys. Joje yra daugiausiai vitaminų B1, B2, PP ir kt. Suvalgius per parą apie 500g kvietinės duonos iš antros rūšies miltų, gaunama 68% vitamino B1 paros normos, 28 % vitamino B2 ir 82% vitamino PP. Suvartojus analogišką kiekį baltos duonos iš aukščiausios rūšies miltų, gaunama tik 32 % vitamino B1, 15% vitamino B2 ir 24% vitamino PP paros normos.
Didžiausias maistinių skaidulų kiekis yra grūdo apvalkale ir branduolyje. Kuo...
Šį darbą sudaro 9160 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!