Darbo tikslas - išanalizuoti bulvių sudėtį, savybes, pokyčius veikiant jį įvairiais faktoriais, jo laikymo metu įvertinant jo vertę.
• Aptarti bulvių cheminę sudėtį.
• Parengti bulvės komponentų sudėties ir cheminių savybių analizę.
• Nurodyti bulvių komponentų galimus pokyčius laikymo metu.
• Įvertinti bulvių svarbą.
• Rasti internete ir pateikti naujausią informaciją apie bulvių mokslinius tyrimus.
100 g valgomosios produkto dalies:
• Vanduo – 78,8g
• Sausųjų medžiagų – 21,2g
• Baltymų – 2,0g
• Riebalų – 0,1g
• Angliavandenių – 18,3g
• Mineralinių medžiagų – 1,0g
• Vitaminų A, D, E, B1, B2, B6, B12, C – 3,43mg
BULVĖS KOMPONENTŲ SUDĖTIES IR CHEMINIŲ SAVYBIŲ ANALIZĖ
BALTYMAI
• Bulvėse yra apie 2 proc. neapdoroto baltymo;
• Bulvių baltymai, kaip ir mėsos, žuvies, kiaušinių, sudaryti iš amino rūgščių, kurios labai svarbios žmogaus organizmui.
• Baltymų vertė priklauso nuo jų įsisavinimo. Tai nulemia amino rūgščių kiekis ir jų santykis.
• Bulvių baltymų vertė gali padidėti jeigu jas paruošime su tam tikrais maisto produktais (t.y. su pienu, kiaušiniais, mėsa, žuvimi ir t.t.).
Riebalai
• Riebalai yra vieni iš pagrindinių organinių medžiagų, įeinančių į visų žmogaus organizmo ląstelių sudėtį;
• Bulvėse riebalų mažai, todėl jie mitybai nereikšmingi;
• 100g bulvių yra apie 0,1g riebalų, iš jų 0,01g sočiųjų riebalų rūgščių ir 0,06g polinesočiųjų riebalų rūgščių.
Angliavandeniai
• Bulvėse angliavandenių yra 15 - 17%. Iš jų:
• Krakmolo – 16,6g
• cukrų (mono- ir disacharidų) – 0,3g
• skaidulinių medžiagų – 1,6g
• Žmogus turi gauti 54-58% visų kalorijų iš angliavandenių.
• Suvalgius 100 g bulvių, organizmas gauna 74 kcal.
krakmolas
• Krakmolas – kompleksinis angliavandenis, polisacharidas, sudarytas mažiausiai iš 10 sacharidų molekulių.
• Karštame vandenyje krakmolas sudaro koloidinį tirpalą – krakmolo kleisterį.
• Krakmolas sudaro pagrindinę maistinę ir kalorinę bulvės vertę.
• Tai vienas iš fotosintezės produktų ir gumbuose formuojasi kiaušinio formos grūdeliais.
• Bulvės krakmolingumas priklauso nuo veislės, dirvos, taip pat ir nuo orų: kai sausa ir šilta – grūdeliai stambūs, kai drėgna ir vėsu – smulkūs; stambiose bulvėse krakmolo daugiau negu smulkiose.
• Ilgai laikant bulves krakmolo kiekis ir jo...
Šį darbą sudaro 845 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!