Daugiau nei pusę vyno savybių galima nustatyti pagal spalvą ir aromatą, tačiau vyno mėgėjas vis tiek sakys, kad svarbiausia – vyno skonis.
Apžiūrėjus ir pauosčius vyną, 10–15 ml gėrimo siurbtelima į burną. Kitaip nei uoslės, skonio receptoriai pavargsta ne taip greitai ir po poros bandymų. Populiarūs du vyno ragavimo būdai. Vienas iš jų – pro siaurą plyšį tarp lūpų traukti į save orą burnoje laikant šlakelį vyno. Šio būdo šalininkai teigia, kad oras aktyvina lakiąsias vyno medžiagas, taip padėdamas geriau atskleisti skonį. Gurguliavimas nėra labai estetiškas garsas, todėl šis triukšmingas būdas netinka pietų restorane metu. Nepatyrusiems ragautojams pasitaiko įtraukti vyno lašelį į plaučius, taigi pasistenkite nepaspringti. Minėtam būdui nesimpatizuojantys žinovai teigia, kad jis nenatūralus ir neatitinka vyno vartojimo paskirties. Jie linkę vyną liežuviu teliūskuoti po burną. Aš esu šio būdo šalininkas, nors teisingas bet koks pasirinkimas. Ragaujant vyną, labai dažnai jaučiamas saldumas, rūgštumas, kartumas. Sūrumas yra gana reta savybė, pasitaikanti tik kai kuriuose baltuose vynuose. Norintiesiems išmokti nustatyti šias savybes galima pasiūlyti keletą pratimų. Ragaudami vandenį su ištirpdytu nevienodu cukraus, citrinos sulčių ar rūgšties kiekiu, išmoksite pajusti skirtingą saldumą ir rūgštumą. Kartumą nustatyti mokykitės ragaudami gryną ar skiestą toniką, šaltame vandenyje ištirpdytą tirpią kavą. Vyno skonį formuoja šie jo sudėties komponentai: cukrus, rūgštys, alkoholis, taninai, ąžuolo medienos ir lakiosios vaisių skonio medžiagos. Gero vyno sudėtinės dalys glaudžiai tarpusavyje susijusios ir sudaro tarsi vientisą kūrinį. Vynas vertinamas ne pagal jas ar jų kiekį, o pagal jų sukeliamus pojūčius burnoje. Saldumas – skonio pojūtis, kurį suteikia cukrus. Dažnas ir kitokios kilmės netikro saldumo pojūtis. Sausam, stipriam vynui jį gali suteikti etilo alkoholis, pasižymintis tokia ypatybe. Brandžiam vynuogių vynui būdingas egzotiškų vaisių skonis. Statinių vyno brandinimui medienoje esanti vanilė taip pat gali būti netikro saldumo priežastis. Rūgštumas – vyno gaivumą lemiantis veiksnys. Vyne dažniausiai būna obuolių, pieno ar acto rūgščių. Obuolių rūgštis skoniui suteikia...
Šį darbą sudaro 1833 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!