Tortas yra konditerijos gaminys, paprastai sluoksniuotas, daromas iš biskvito, vaflių, trapios, sluoksniuotos ar kitokios tešlos sluoksnių, palaistytų sirupu ir perteptų kremu, uogiene.
Biskvitinė tešla yra pagrindas įvairiausių rūšių tortams (išskyrus trapiuosius ir sluoksniuotuosius) bei torteliams ir vyniotiniams. Ji gaminama iš kiaušinių, cukraus ir miltų.Priedais į biskvitines tešlas dedami įvairūs prieskoniai, vaisiai, riešutai, migdolai, citrinos sultys, kava, kakava.Dažniausiai kepinys ir pavadinimą gauna nuo pagrindinio priedo, pavyzdžiui, duoninis, pipirinis, kavos, kakavos bei riešutinis biskvitas.
Miltai vartojami kvietiniai arba pusiau su bulvių krakmolu. Vietoj miltų galima dėti manų kruopas ir pyrago ar duonos džiuvėsėlius.
Cukrų geriausia vartoti miltinį arba smulkų kristalinį – kepinys būva puresni. Priešingai, nuo stambaus kristalinio cukraus kepinys esti kruopėtas, lūžtantis.
Kiaušiniai turi būti visiškai švieži, nes senų kiaušinio trynio negalima atskirti nuo baltymo, ir pastarasis neišsiplaka.
Jokių kėlimo milteliū nei mielių į biskvitines tešlas nedadame. Jas iškelia kiaušiniai.
Trynius sukant, o baltymus plakant arba plakant kiaušinius karštai, į masę patenka gaug oro. Kuris nuo karščoi (kepiniui plakant krosnyje) dar daugiau plečiasi ir iš-_ purena kepinį.
Biskvitinės tešlos gaminamos dviem būdais: šaltuoju ir karštuoju.
Gaminant šaltuoju būdu, svarbu rūpestindai atskirti baltymą nuo trynių.Pastarieji mediniu šaukštu trinami su cukrumi, kol jų tūris padidėja maždaug 3 kartus.Per ilgai trynių nereikia trinti, nes iš jų išgaruoja daug vandens, ir kepinya būva kietas.
Baltymai (iki plakimo) laikomi šaltoje vietoje, paskui plakami šluotele ,šakutėmis, spyruokle arba speciale mašinėle. Iš pradžios baltymus reikia plakti iš lengvo, toliau – vis greiciau. Tinkamai išplakti baltymai yra baltos blizgancios spalvos, standūs, jų tūris pagidėja api 4-5 kartus, putos tvirtai laikosi ant šluotelės. Gerai išplakti baltymai, su indu apversti žemyn, neiškrenta iš jo. Nepakankamai išplaktuose baltymuose susidaro stmbios oro pūslelės, kuroi, tešlą maišant, susprogsta, ir iškeptas kepinys būva supuolęs. Per daug išplaktų baltymų oro pūslelių sienelės būva labai plonos. Kepant jos sprogsta, ir kepinys savaime supuola.
Baltymai dedami į išsuktus trynius kartu su miltais ar kitais priedais.
Dar geriau baltymus dėti...
Šį darbą sudaro 1341 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!