Vilnius 2006/2007 m.
1. ĮVADAS
Temos aktualumas. Norėčiau panagrinėti keletą sveikos mitybos sistemų, taip atskleisdama tinkamą mitybos būdą.
Problema. Labai daug žmonių neteisingai maitinasi, tai sukeldami didelį pavojų savo sveikatai.
Tikslas. Apibūdinti tris sveikos gyvensenos sistemas ir ir sužinoti apie žmonių mitybos polinkius.
Uždaviniai. 1. Apibūdinti tris skirtingas mitybos sistemas.
2. Ištirti įvairaus amžiaus žmonių supratimą apie sveiką mitybą.
3. Palyginti apklaustų žmonių mitybos polinkius.
4. Padaryti išvadas.
Oblektas. Maisto ruošimo technologijos pagrindai.
2. HERBERTO ŠELTONO PRODUKTŲ DERINIMO SISTEMA
Herbertas M. Šeltonas (1895-1985) – įžymus Amerikos gydytojas higienistas, humanistas ir švietėjas, stambiausias XX amžiaus Natūraliosios Higienos atstovas, kelių universitetų garbės daktaras.
Pasak Herberto M. Šeltono, mityba – tai suma visų procesų ir funkcijų, lemiančių organizmo augimą ir vystymąsi, palaikymą ir atstatymą, jo reprodukciją. Tai – audinių atstatymas, o ne tiesiog riebalų kaupimas arba gyvybinių jėgų stimuliavimas.
Maistą mes apibrėžiame kaip bet kurią medžiagą, kurios elementai sugeba kisti ir iš tikrųjų formuoja organizmo audinių ir skysčių sudedamąsias dalis ir kurias organizmas naudoja bet kurioms funkcijoms atlikti.
Žmogaus organizmą sudaro 22 pagrindiniai cheminiai elementai:
deguonis anglis kalcis kalis arsenas
vandenilis azotas fosforas manganas magnis
natris litis cinkas bromas
silicis jodas chloras nikelis
geležis siera fluoras varis
2.1. Kaip reikia maitintis
Visada reikai stengtis valgyti tada ir tokiomis sąlygomis, kuriomis maistas geriausiai virškinamas. Kai kurios aplinkybės virškinimą skatina, tuo tarpu kitos jį slopina.
Pagrindinės taisyklės yra šios:
1. Valgyti tik jaučiant alkį.
Jeigu valgome nebūdami išalkę, o mūsų subtilūs skonio jutimai numarinti dėl rajumo ir uždarų bei prieskonių, alkoholio ir t.t. vartojimo, skonis nustoja būti patikimu gidu. Nesugadintas alkio instinktas ypač jautriai reaguoja į maistą, kurio organizmui labiausiai reikia, nesugadintas skonis padeda gauti didžiausią malonumą ir pasitenkinimą nuo vienos arba kelių produktų rūšių, kurių reikia žmogui. Šis skonis bus patenkintas iš karto suvalgius tiek maisto, kiek reikia organizmui.
2. Niekuomet nevalgyti esant skausmams, psichiniam ir fiziniam negalavimui (diskomfortui).
Jeigu valgant jaučiamas diskomfortas, sunkumas skrandyje arba žarnyne, reiktų nevalgyti, kol grįš komfortas. Tai visuomet diktuoja instinktas.
Skausmai, uždegimai, pakilusi temperatūra –...
Šį darbą sudaro 3768 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!