• Susipažinti su daržovėmis, jų chemine sudėtim bei daržovių patiekalais.
• Pateikti daržovių aprašymą,
• Pateikti daržovių cheminę sudėtį
• Išsiaiškinti daržovių maistinę vertę
• Pateikti daržovių patiekalų klasifikaciją
• Pateikti keletą daržovių patiekalų receptų
Daržovės tai...
• Vienintelis maisto produktas, kuriame nėra cholesterino (cholesterolio). Jose yra nemažai medžiagų, nuo kurių gerėja apetitas, daugiau išsiskiria skrandžio sulčių, maistas geriau pasisavinamas.
Atsiminkite!
• Žmogaus organizmas nesugeba sukaupti didesnių biologiškai aktyvių medžiagų atsargų. Jas reikia visą laiką papildyti, todėl daržovės turi būti ne valgio priedas, o kasdienis svarbiausias maistas.
Daržovių cheminė sudėtis
• Daržovėse daugiausia yra vandens 70-95%
• Baltymų 5-26 %
• Riebalų 1-2 %
• Mineralinių medžiagų sudėtyje yra daug kalio, magnio, fosforo, sieros, geležies.
• Daržovės turi daug įvairių vitaminų: A, B1, B6, PP, C, H, K ir kitų...
Daržovių maistinė vertė
• Vitaminai: A, C, B, B2, B6, E, K, PP, karotinas.
• Mineralinės medžaigos: K, Na, Ca, Fe, ir kt.
• Mikroelementai: kabaltas, manganas, nikelis, varis ir t.t.
• Skoninės ir aromatinės medžaigos.
• Rūgštys – glikozidai.
• Dažomosios medžaigos.
• Fitonicidai.
• Ląsteliena.
Įdomu žinoti...
• Daržovių spalvą lemia pigmentinės medžiagos: karoltinas, antocianai, chlorofilas.
• Vaisiams ir daržovėms bręstant didėja pigmentų kiekis.
• Daržovės turi skoninių medžiagų – glikozidų. Paprastai jie būna po odele.
• Daržovėse gali susikaupti žmogaus organizmui nuodingų žalingų medžiagų: nitratų, pesticidų, sunkiųjų metalų.
Daržovių patiekalų klasifikacija
• Virti daržovių patiekalai
• Kepti daržovių patiekalai
• Apkepti daržovių patiekalai
• Troškinti daržovių patiekalai
• Šutinti daržovių patiekalai
• Virtos bulvės
• Piene virtos bulvės
• Virti kopūstai su padažu
• Virtos bulvės su svogūnais ir grybais
• Virtos cukinijos, moliūgai
• Virtų daržovių rinkinys
• Virti žalieji žirneliai
• Virtos pupelės
• Virti kukurūzai
• Virtos šparaginės pupelės
• Virti artišokai
• Daržovių tyrė
• Špinatų ir kiaušinių tyrė
• Virtų daržovių patiekalų asortimentas
Keptų daržovių patiekalai
• Keptos daržovės naudojamas kaip garnyras prie mėsos, žuvies, paukštienos pateikalų, kadangi prie šių patiekalų patariama patiekti lengvesnį garnyrą.
• Keptos daržovės tinka valgyti ir kaip atskirą patiekalą. Dažniausia tokios daržovės patiekiamos su salotomis, konservuotomis daržovėmis ar grybais (labiausiai tinka pievagrybiai, kadangi juose gausu ekstraktų ir aromatinių medžiagų,...
Šį darbą sudaro 1357 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!