• neabejotina šiuolaikinės mitybos lyderė, nes yra geriausias pilnaverčių baltymų šaltinis. Jeigu 100 gr. kiaulienos yra 10-15 proc., tai vištienoje – 20-23 proc. baltymų. Vištiena – mažiau kaloringa ir mažiau riebi, joje daugiau mineralinių druskų ir vitaminų. Ypač šiuo požiūriu vertingos vištų krūtinėlės. Paukštienos riebalai — tai organizmui reikalingos nesočiosios rūgštys, todėl ši mėsa nepakeičiama dietinėje mityboje.
Paukštiena yra skani, lengvai virškinama, joje daug pilnaverčių baltymų. Paukščių skerdiena pagal nupenėjimą skirstoma į pirmą ir antrą kategorijas. Paukščių mėsoje yra baltymų, riebalų, mineralinių ir ekstraktinių medžiagų. Maistinių medžiagų kiekis priklauso nuo paukštienos kategorijos, rūšies, amžiaus. Jaunų paukščių mėsa yra minkštesnė, sultingesnė ir lengviau virškinama, bet joje mažiau riebalų ir mineralinių medžiagų. Kepant ji greit suminkštėja. Senų paukščių mėsa yra kietesnė, joje daugiau jungiamojo audinio, mineralinių ir ekstraktinių medžiagų. Ji suminkštėja tik ilgiau verdama bei troškinama. Dėsliųjų veislių paukščių mėsa yra liesesnė ir prastesnė, o mėsinių - riebesnė ir raumeningesnė. Riebalų kiekis paukštienoje didėja proporcingai paukščio amžiui. Skirtingų rūšių paukštienos cheminė sudėtis nevienoda. Vištienoje yra daug baltymų (18,0-20,8 proc.). Vištų krūtinėlės mėsa yra balta, kita - tamsesnė. Baltos mėsos maistinė vertė šiek tiek didesnė, nes joje yra daugiau baltymų, 2 kartus daugiau kreatino negu tamsioje mėsoje. Specifinis skonis ir kvapas (ypač vištienos) priklauso nuo joje esančio didelio kiekio ekstraktinių medžiagų (1,5-2,5 proc.). Paukštienoje gerai subalansuotas aminorūgščių santykis. Riebaluose daugiau nesočiųjų rūgščių negu gyvulių skerdienoje. Raumenų ir jungiamojo audinio sandara panaši kaip ir gyvulių, tik jungiamajame audinyje gerokai mažiau elastino. Vištiena tinka virtiems, troškintiems, keptiems patiekalams gaminti. Priklausomai nuo amžiaus ji išverda ar iškepa per 1-3 valandas. Kepti tinka jaunesni paukščiai. Iškepusi višta patiekiama supjaustyta maždaug į 8-10 dalių. Iš prieskonių vartojama kvepiantieji ir kartieji pipirai, lauro lapeliai, mairūnas, muškata...
• Baltymai (g)
• Riebalai (g)
• Angliavandeniai (g)
• Kilokalorijos (kcal)
• Viščiukai 1 r.
• 18,7
• 16,1
• 0,5
• 183
• Kalakutiena 1r.
• 19,5
• 22,0
• -
• 276
• Antiena 1 r.
•...
Šį darbą sudaro 1341 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!