Mityba, suvartojamo maisto asortimentas bei kokybė turi didelės reikšmės žmogaus sveikatai. Pagrindiniai racionalios mitybos principai: subalansuoti reikiamą ir gaunamą energiją; patenkinti organizmo poreikį tinkamu maisto medžiagų kiekiu bei jų santykiu; laikytis mitybos režimo. Šių principų laikymasis yra viena iš žmogaus sveikatos, darbingumo ir ilgaamžiškumo sąlygų. Tačiau šiuolaikiniam žmogui jau nebepakanka vien tik laikytis klasikinių, dažnai įprastų mitybos principų.
Problematika. Žmogaus organizmui galioja amžinieji gyvosios gamtos dėsniai. Jam reikalingas švarus oras ir vanduo, sveikas ir visavertis maistas. Audringa XX amžiaus antros pusės mokslinė techninė pažanga visame pasaulyje labai pablogino aplinkos sąlygas, gyvenimo ritmas tapo daug intensyvesnis, pakito vartojamo maisto kokybinė sudėtis. Pasiekti, kad racione būtų visi būtini maisto komponentai, pasidarė nelengva dėl keleto priežasčių.
Išplinta „etniniai" maisto produktai, o tai reiškia, kad virtuvėje bus derinami įvairių kultūrų patiekalai. Kultūrų susiliejimas ypač juntamas Vakaruose, kurie jau perima rytietiškas mitybos tradicijas. Per pastaruosius dvidešimt metų labai padaugėjo rytietiškų ir graikiškų restoranų Australijoje, o Jungtinėse Amerikos Valstijose daugėja vietnamiečių, korėjiečių ir japonų restoranėlių.
Aktualumas. Dabar drąsiai galima pasakyti apie bendrą virtuvės prestižo kėlimą, o kas su tuo susiję – ir maisto gamybos namuose populiarėjimą. Tai natūraliai sąlygoja ir didesnį įvairesnių prieskonių vartojimą. Pasak V. Juodickio, šiuo metu virtuvėje vyrauja dvi kryptys: viena Rytų (tai ir japonų, kinų, tajų, malaiziečių, taip pat tadžikų, uzbekų, kaukazietiškos), kita – europietiška, akcentuojant Viduržiemio jūros regiono virtuvę. Šiose virtuvėse tradiciškai vartojama daug ir įvairių prieskonių. Visi žino terminą – “švediškas stalas”. Ši vaišinimo maniera atėjusi iš Švedijos senųjų laikų, kai iš visos retai apgyventos šalies susirinkdavo svečiai, kurie turėjo būti greitai pavaišinami. Tada įvairūs patiekalai (paprastai būdavo patiekiami negreit gendantys patiekalai – sūdytos silkės, virtų daržovių salotos, kietai virti kiaušiniai, taip pat sumuštiniai) buvo išdėliojami ant bendro stalo, kur kiekvienas svečias pasirenka patiekalus pagal savo skonį. O kiek dar yra nežinomų patiekalų ant mūsų stalo, kurie skatina pasidomėti jų priešistore. Vadinasi, vartotojui...
Šį darbą sudaro 2698 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!