Pienas ir iš jo pagaminti produktai yra vieni svarbiausių mūsų mityboje, nes juose gausu visų reikalingų organizmui ir lengvai pasisavinamų maisto medžiagų - riebalų, baltymų, angliavandenių ir mineralinių medžiagų, vitaminų, fermentų, organinių rūgščių, imuninių medžiagų. Be pagrindinės funkcijos – aprūpinti organizmą maistinėmis ir energetinėmis medžiagomis, pieno produktai gali stiprinti žmogaus organizmą, veikti profilaktiškai, mažinti susirgimų riziką [1]. Tokiai kategorijai priskiriami funkcionaliojo pieno produktai, papildyti fiziologiškai aktyviomis veikliosiomis dalimis – prebiotikais.
Šio kursinio darbo tikslas – yra supažindinti su viena funkcionaliojo maisto veikliąja dalimi – prebiotikais bei jų panaudojimu pieno pramonėje. Darbe yra pateikta bendra prebiotikų samprata, panagrinėtas jų veikimas bei fiziologinis poveikis žmogaus organizmui. Kursiniame darbe yra pateikta trumpa, rinkoje esančių pieno produktų su prebiotikais, apžvalga.
Terminą „prebiotikai“ pirmasis suformulavo R.Gibsonas, apibūdindamas žmogaus žarnyne neabsorbuojamas, bet naudingų žarnyno mikrofloros atstovų augimą skatinančias ir (arba) jų metabolizmą aktyvinančias medžiagas [1].
Prebiotikai – tai žarnyno mikrofloros charakteristikas pagerinantis substratas, maistinė terpė naudingoms žarnyno bakterijoms. Amerikos mokslininkai prebiotines skaidulas įvardija kaip vieną iš svarbiausių XX amžiaus mitybos ir žarnyno mikroekologijos pasiekimų [1].
• turi indikuoti gastrointestinalinį arba bendrą efektą, pagerinti makroorganizmo, t.y šeimininko, sveikatą [5].
Prebiotikams priskiriami nevirškinamieji skaidulinio tipo oligosacharidai ir polisacharidai. Skiriamos kelios prebiotikų grupės : trumpos ir vidutinės grandinės polimerai is fruktozės liekanų – fruktooligosacharidai, fruktanai, tarp jų ir inulinas; iš gliukozės liekanų – gliukooligosacharidai, gliukanai ir dekstranai; iš galaktozės – galaktooligosacharidai.
Yra įvairių rūšių prebiotikų besiskiriančių tarpusavyje chemine sudėtimi. Tai galime pamatyti
pirmoje lentelėje [5].
1 lentelė. Prebiotikų rūšys ir jų cheminė sudėtis
1.2 Prebiotikų veikimas, fiziologinis poveikis
Prebiotikai praeina tranzitu per viršutinius virškinimo trakto skyrius, plonąsias žarnas ir yra skaidomi storosiose žarnose (gaubtinėje žarnoje). Tačiau, organizmas negamina fermentų skirtų prebiotikų skaidymui. Bifido, laktobacilos ir kai kurios kitos bakterijos fermentuodamos prebiotikus gaubtinėje žarnoje gamina trumpųjų grandinių riebiąsias rūgštis, daugiausia acetatus, propionatus, butiratus, taip pat gaminamos dujos tokios kaip: vandenilio, anglies dioksido, metano, susidaro laktatai, piruvatai, skruzdžių rūgštis, fermentas hidrolazė...
Šį darbą sudaro 3551 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!