xxxxx, 2010
ĮVADAS
Pienas yra žinduolių gyvūnų pieno liaukos sekretas, skirtas naujagimiui maitinti. Jame yra visų lengvai įsisavinamų maisto medžiagų, reikalingų organizmui augti:riebalų, baltymų, angliavandenių ir mineralinių medžiagų. Beto, piene yra ir kitų organizmui labai svarbių maisto komponentų: vitaminų, fermentų, organinių rūgščių, hormonų, imuninių medžiagų. Nustatyta, kad piene yra daugiau kaip 200 įvairių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmo ląstelėms atsinaujinti ir energijai gauti. Piene yra toks baltymų, riebalų ir angliavandenių
santykis, kad organizmas juos geriausiai įsisavina. Baltymų įsisavinama 96%, riebalų - 95%, o pieno cukraus - 98%. Pienas turi dietinių savybių, aktyvina virškinimo trakto darbą, reguliuoja rūgštingumą ir šarminę pusiausvyrą organizme.
Darbo tikslas – apibūdinti pieną ir pieno prekes.
Darbo uždaviniai :
1. įvertinti pieno ir jo produktų maistinę vertę ;
2. įšsiaiškinti pieno ir jo produktų žaliavas ir gamybos technologijas ;
3. paaiškinti kaip klasifikuojami pieno produktai ;
4. įvertinti pieno produktų kokybę, paaiškinti kaip jie ženkklinami ;
5. išsiaiškinti laikymo rėžimą, juslinius kokybės rodiklius.
1.PIENO PRAMONĖ LIETUVOJE
Pieno gamybos pradzia Lietuvoje siekia žilą senovę. Istorinių duomenų apie pienininkystę randama XIV amžiaus pradžioje.
Pastaruoju metu pieną perdirba ir jo produktus gamina šios perdirbimo monės :
1. AB ,, Rokiškio sūris ‘’, UAB ,, Rokiškio pienas “ Utenoje, UAB ,, Ukmergės pieninė “;
2. AB ,, Žemaitijos pienas “ ir jo padaliniai ,,Šilutės rambynas’’, ,, Klaipėdos pienas “;
3. UAB ,,Pieno žvaigždės” ir jo padaliniai: ,, Kauno pienas “, ,, Mažeikių pieninė “
,, Panevėžio pienas “, ,, Pasvalio sūrinė “;
4. UAB ,, Vilkyškių sūrinė “;
5. UAB ,, Marijampolės pieno konservai “.
Atvežto į perdirbimo įmones pieno gamybos technologinio proceso seka yra tokia:
Žalio pieno priėmimas
Labaratorinių tyrimų atlikimas
Svėrimas
Atšaldymas iki +4 - +6 C temperatūros
Normalizavimas
Kaitinimas labai aukštoje tempeatūroje (137 C) Pasterizavimas 76 – 96 C temperatūroje
Atšaldymas iki +4 - +6 C temperatūros
Išpilstymas
2. MAISTINĖ PIENO VERTĖ IR JO CHEMINĖ SUDĖTIS
2.1. MAISTINĖ PIENO SUDĖTIS
Pieno reikšmė žmogaus mitybai labai didelė. Jis itin svarbus augančiam organizmui.
Mokslininkai įrodė, kad pienas ,,lengvas” maistas. Pieno baltymai tris kartus...
Šį darbą sudaro 5109 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!