Donatas Jurevičius, MT-9.
Raugintais pieno produktais vadinami produktai, kurie gaunami rauginant pieną ar pieno produktus (pasukas, išrūgas, pieną, pieno mišinį). Raugintų pieno produktų pH yra nuo 3,5 iki 5,5. Jie skirti vartoti daugiau neapdorojus.Pagal panaudoto raugo rūšį rauginti pieno produktai skirstomi į šias grupes:
• Raugintas pienas (rūgpienis). Tai grynų pienarūgščių kultūrų raugu raugintas pienas. Lietuvoje gaminamas įvairaus riebumo natūralus rūgpienis, rauginto pieno gėrimai su abrikosais, ananasais it kt.
• Kefyras. Tai natūraliu kefyro raugu raugintas pienas.
• Kumysas.
• Acidofilinis pienas. Tai grynų acidofilinių lazdelių raugu raugintas pienas.
• Kiti rauginti pieno gėrimai.
Lietuvoje gaminamiems ar į Lietuvos rinką pateikiamiems raugintiems pieno gėrimams riebumo ar sausųjų medžiagų normatyvai nereglamentuojami. Rūgpienyje, acidofiliniame piene ir kefyre pieno baltymų turi būti ne mažiau kaip 2,8%.
Rauginto pieno gėrimai gali būti natūralūs ir su natūraliais skonio ir kvapo priedais (cukrumi, vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, baltymais, daržovėmis, vaisiais, uogomis, medumi, riešutais ar kitais priedais), leidžiamais vartoti nustatyta tvarka.
Šiai pieno produktų grupei priskiriami ir du Lietuvoje gaminami rauginti pieno produktai: jogurtas ir grietinė. Lietuvoje jogurtas gaminamas įvairaus riebumo natūralus ir su priedais (abrikosais, karamele, selenu, vitaminais ir kt.). Lietuvoje grietinė gaminama įvairaus riebumo natūrali ir su augaliniais aliejais (Lankų. Vasara ir kt.).
Darbo uždaviniai
1. Susipažinti su raugintų pieno gėrimų gamybos technologijom.
2. Susipažinti su pagrindiniais Lietuvos rauginto pieno gėrimais.
3. Susipažinti su kitų šalių rauginto pieno gėrimais.
Raugintų pieno gėrimų gamybos technologijos
Išskiriami du skystų raugintų pieno gėrimų gamybos būdai:
Rezervuarinis, kai normalizuotas pienas šiluminiu būdu apdorotas ir iki užraugimo temperatūros atšaldytas mišinys užraugiamas ir rauginamas dvisieniuose rezervuaruose, skirtuose raugintų pieno gėrimų gamybai. Šie rezervuarai turi tarpsienius pageidaujamam šiluminiam režimui palaikyti ir maišykles geram ir tolygiam mišinio su raugu ir sutraukos išmaišymui.
Termostatinis, kai normalizuotas šiluminiu būdu apdorotas ir iki užraugimo temperatūros atšaldytas mišinys užraugiamas voniose, išmaišomas, išpilstomas ir rauginamas termostatinėje kameroje.
Pagrindiniai raugintų pieno produktų gamybos procesai:
-termostatinis gamybos būdas:
• žaliavos priėmimas, normalizavimas;
• mišinio valymas, homogenizavimas, šiluminis apdorojimas;
• mišinio užraugimas;
• pilstymas, pakavimas,...
Šį darbą sudaro 2321 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!