Valgomieji ledai vasara ypatingai paklausus ir plačiai vartojamas produktas. Jie gaminami iš pieno, pieno miltelių, kiaušinių ar jų melanžo, cukraus, vaisių, uogų sulčių, prieskonių ir kitų komponentų. Valgomiesies ledams gaminti vartojami ir kiti valgomųjų ledų mišiniai – skystieji, koncentruotieji ar sausieji produktai. Dėl didelės žaliavų ir priedų įvairovės valguomuosiuose leduose yra įvairių mikroorganizmų. Pieno ir jų produktų mikrobiotika gali neigiamai veikti ledų kokybę – suteikti seną, apkartusį, rūgštų kvapą bei skonį. Ypač pavojingos sporinės ir temperatūrai atsparios bakterijos.
Griaužikai maisto įmonėse labai nepageidaujami gyviai. Jie platina daugybę ligų, kurias perduoda tiek žmonėms tiek gyvūnams. Plaukais užteršia maisto produktus, pragraužia laidus, sukelia potvynus kanalizacijose, sukelia gaisrus. Visa tai brangiai kainuojančios rekonstrukcijos.
Tikslas - surinkti reikiamą informaciją apie valgomųjų ledų mikroorganizmus bei maisto įmonės deratizaciją.
1) Sužinoti mikroorganizmų patekimo būdus ir kelius į valguomuosius ledus.
2) Sužinoti apie graužikų daromą žalą maisto įmonėse ir jų naikinimo priežastis.
Dėl didelės žaliavų ir priedų įvairovės valgomuosiuose leduose yra įvairių mikroorganizmų. Ypač pavojingos sporinės ir temperatūrai atsparios bakterijos. Kiaušinuose ir jų produktuose gali būti salmonelių, hemolizinių streptokokų. Šokoladas, kakavos milteliai dažnai būna užteršti bacilomis, rečiau – osmofilinėmis mielėmis ir pelėsiniais grybais. Kristalinės formos sacharozė nėra gera terpė mikroorganizmams augti, bet neretai būna užteršta osmofilinėmis mielėmis. Kaip teigia Masteikienė R.R. “Iš vartojamų valgomiesies ledams stabilizuotų rišamųjų medžiagų didžiausią pavojų kelia želatina. Ji gaminama iš gyvūninių produktų atliekų ir dažnai turi daug mikroorganizmų, iš jų Bacilus ir Clostridium genčių bakterijų sporų“. Vaisiai ir jų produktai, išskyrus sterilizuotus, dažnai būna užteršti mielėmis ir pelėsiniais grybais. Pastaraisiais būna užteršti ir riešutai, todėl juose gali pasitaikyti aflatoksinų ir kitų mikotoksinų. Todėl valgomųjų ledų žaliava ir priedai turi būti geros kokybės, normuotų mikrobiologinių rodiklių. Nors paruoštas pagal receptūras valgomųjų ledų mišinys pasterizuojamas ir dauguma mikroorganizmų žūva, bet lieka bakterijų sporos ir termofilinai mikrobai. Pasterizuojant gali nesuirti ir mikroorganizmų toksinai. Dažnai valgomųjų ledų mišiniui pasterizuoti taikomi griežtesni...
Šį darbą sudaro 3699 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!