Fiziniai ir juridiniai asmenys turi teisę įsigyti tinkamos kokybės, saugius produktus ar paslaugas, taip pat gauti teisingą informaciją apie produktus ar paslaugas bei savo teisiu įgyvendinimo ar gynimo tvarką, turi teisę į pažeistų teisių gynimą ir į nuostolių atlyginimą.
Perkant bet kokį maisto produktą, patariu vartotojams pirmiausia produktą apžiūrėti, perskaityti informaciją, pateiktą ženklinimo ar kainų etiketėje, atkreipti dėmesį į laikymo sąlygas, vartojimo trukmę, sudėtį. Tikimybė nusipirkti netinkamą produktą bus mažesnė. Jeigu vartotojas nusipirko netinkamos kokybės, nesaugų maisto produktą, jis savo pasirinkimui turi teisę reikalauti, kad prekė būtų pakeista į tokią pat tinkamos kokybės prekę.
3. aptarti RVASVT sistemą.
Maisto kokybė ir sauga išsivadavusiose iš SSRS įtakos valstybėse įgauna naują, dažnai dar sunkiai įvertinamą prasmę. Maisto kokybė ir sauga tampa ne tik gaminančių ir kontroliuojančių institucijų, bet ir visos visuomenės problema. Visuomenėje, stokojančioje suvokimo, kas yra maisto kokybė ir sauga, ir kokia ji turi būti, sunku tikėtis, kad problema bus sėkmingai išspręsta. Maisto kokybė ir sauga apima vartotojų mokymą, specialistų rengimą, naujų technologijų diegimą ir mokslinius tyrimus. Negalima teigti, kad mūsų šalyje nieko nedaroma šioje srityje. Yra įsteigtos maisto kokybės laboratorijos, sudaromi normatyvai, rengiamos mokslinės konferencijos.
Maisto kokybė – plati sąvoka, apimanti maisto tinkamumą, mitybinę vertę, kvapą, spalvą, išvaizdą bei saugumą dėl aplinkos teršalų, pesticidų, maisto priedų ir mikrobiologinės taršos.
Maisto kokybę nusako jo saugumas. Saugus maistas nesukelia pavojaus sveikatai dėl aplinkos teršalų, pesticidų liekanų, maisto priedų, mikrobiologinės taršos ir mitybinės vertės.
Maisto kokybė yra apibūdinama 4 kokybinėmis savybėmis:
• mitybine verte (subalansuota mityba)
• organoleptinėmis savybėmis (kvapas, skonis, konsistencija)
• funkcinėmis savybėmis (realizacijos trukmė)
• higieninėmis ypatybėmis (maisto kilmės ligų rizika)
Plečiantis pasaulinei prekybai maisto produktais, jo gamyba dažnai vyksta kitose šalyse, maistas ruošiamas ilgam laikymui, į jį dedami konservantai, ilginantys maisto produktų vartojimo laiką ir saugantys nuo toksikoinfekcijų pavojaus. Maisto priedai ir cheminės medžiagos, patekusios į produktus auginant, sandėliuojant ar pervežant, kelia pavojų vartotojų sveikatai, todėl yra kontroliuojamos įstatymais. Vyriausybė...
Šį darbą sudaro 2279 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!