Namų darbai

Maisto priedai. Maisto priedai mėsos produktuose

9.6   (2 atsiliepimai)
Maisto priedai. Maisto priedai mėsos produktuose 1 puslapis
Maisto priedai. Maisto priedai mėsos produktuose 2 puslapis
Maisto priedai. Maisto priedai mėsos produktuose 3 puslapis
Maisto priedai. Maisto priedai mėsos produktuose 4 puslapis
Maisto priedai. Maisto priedai mėsos produktuose 5 puslapis
Maisto priedai. Maisto priedai mėsos produktuose 6 puslapis
www.nemoku.lt
www.nemoku.lt
Aukščiau pateiktos peržiūros nuotraukos yra sumažintos kokybės. Norėdami matyti visą darbą, spustelkite peržiūrėti darbą.
Ištrauka

TEMOS AKTUALUMAS Vartotojai nuo seno įpratę pirkti savo mėgiamą produktą, kurio sudėtis laikui bėgant kinta. O kinta ne todėl, kad tas produktas papildomas geresnėmis žaliavomis, o tam, kad patobulinti gamybos technologiją. Daugelis įmonių yra suinteresuotos didinti produkcijos kiekį, greitinti gamybos procesus ir sunaudoti turimas žaliavas optimaliai, todėl buvo pradėta naudoti įvairūs maisto priedai. Sunku surasti šiuolaikinį maisto produktą, kuriame nebūtų maisto priedų – medžiagų sąmoningai pridedamų į maisto produktus, siekiant palengvinti gamybos procesą, suteikti produktams tam tikras savybes ar išsaugoti jų kokybę. Labai didelę dalį žmonių mitybos racione sudaro mėsa ir jos produktai. Šiais laikais mėsos gaminių asortimentas prekyboje yra labai platus, todėl vartotojai turi galimybę rinktis. Kaina ir kokybė – bene pagrindiniai aspektai, į kuriuos atkreipia dėmesį pirkdami mėsos produktus. O ar dažnai pirkėjai pastebi, kiek „E“ yra jų mėgstamame produkte? Darbo tikslas. Išsiaiškinti kokių maisto priedų yra daugiausia mėsos produktuose ir kaip jie paveikia žmogaus organizmą. Uždaviniai: 1. Išsiaiškinti kas yra maisto priedai, jų klasifikaciją ir panaudojimą; 2. Pateikti įvairių rūšių mėsos produktų sudėtį; 3. Išskirti, kurie maisto priedai dažniausiai dedami į mėsos produktus ir aptarti jų poveikį žmogaus organizmui; 4. Sudaryti anketą „Maisto priedai mėsos produktuose“, apklausti vartotojus ir padaryti išvadas. MAISTO PRIEDAI Maisto priedai - natūralios ar sintetinės cheminės medžiagos, dedamos į maisto produktus, siekiant išlaikyti, sustiprinti, susilpninti tam tikras maisto produkto savybes, ar pridėti papildomų pvz., skonį, kvapą, išvaizdą. MAISTO PRIEDŲ KLASIFIKACIJA IR PANAUDOJIMAS • Konservantai - tai medžiagos, skirtos pailginti maisto vartojimo laiką, neleidžiančios atsirasti bakterijų, grybelių ir kt. Konservantai žymimi E raide, E200-E299; • Antioksidantai - tai medžiagos stabdančios maisto produktų oksidaciją, ilgiau išlaiko nepakitusi produkto išvaizda esant sąlyčiui su oru. Jie žymimi E300-399. Antioksidantai būna naturalūs ir sintetiniai. Sintetiniai antioksidantai gali silpninti imuninę sistemą, pasižymėti kancerogeniniu poveikiu. Šios medžiagos vertinamos nevienareikšmiškai; • Dažikliai - skirti nuspalvinti maisto produktus, suteikti jiems reikiamą atspalvį. Jie žymimi E100-E199. Ne visi dažikliai yra žalingi, nes jų būna ir natūralių. Neigiamai vertinami sintetiniai ir neorganiniai dažikliai; • Emulsikliai - medžiagos, padedančios sudaryti ar išlaikyti dviejų ir daugiau nesimaišančių medžiagų (pvz., aliejaus ir vandens) pastovų mišinį maisto produkte. Jie žymimi E400-499. Nors emulsiklių yra daug, jų labai vengti neverta, nes populiariausi jų nekenksmingi; • Stabilizatoriai - tai medžiagos, leidžiančios išlaikyti pastovų dviejų ar daugiau nesimaišančių medžiagų išsisklaidymą maisto produkte, stabilizuojanti, išlaikanti ar sustiprinanti esamą maisto produkto spalvą, cheminę būseną. Populiariausi stabilizatoriai, taip, kaip ir emulsikliai, nelaikomi kenksmingais; • Saldikliai - medžiagos be cukraus, skirtos pasaldinti maisto produktus. Jos beveik neturi kalorijų. Jų vartojimas taip pat nėra labai teigiamai vertinamas, nes jie gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje, gali turėti mutagenišką poveikį, pažeisti chromosomas, sukelti nervų sistemos sutrikimus, viduriavimą. Jie žymimi E900-E999; • Papildomi maisto priedai: tirštikliai, skaidrikliai, antiflomengai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos, aromatą ir skonį stiprinančios medžiagos. TIRIAMŲ MĖSOS PRODUKTŲ SUDĖTIS 1. Virta arbatinė dešra „Utenos mėsa“ II rūšis Sudėtis: mechaniškai atskirta kalakutiena, vanduo, kiaulių odelės, bulvių krakmolas, kiaulių riebalai, druska, sojos baltymų izoliatas, prieskoniai, konservantas E250, stabilizatoriai E452, E331, tirštikliai E466, E407a, antioksidatorius E315, kvapo ir skonio stipriklis E621, dažiklis E120, kvapiosios medžiagos. 2. Karštai rūkyta šoninė „Krekenavos agrofirma“ I rūšis Sudėtis: kiaulienos šoninė, vanduo, druska, prieskoniai, konservantas E250, tirštikliai E450, E451, stabilizatorius E331, antioksidatorius E301, tirštikliai E415, E412, E407. 3. Šaltai rūkytas klasikinis saliamis “Biovela” Aukščiausia rūšis Sudėtis: kiauliena, lašiniai, jautiena, druska, prieskoniai, cukrus, laktozė, konservantai E250, antioksidatoriai E300, E301, kvapo ir skonio stipriklis E621, dažiklis E120, kvapiosios medžiagos. 4. Vytinta dzūkiška dešra „Utenos mėsa“ Aukščiausia rūšis Sudėtis: kiauliena, lašiniai, druska, prieskoniai, konservantas E250, antioksidatorius E301, skonio ir kvapo stipriklis E621, dažiklis E120. 5. Karštai rūkytas saliamis “Biovela” I rūšis Sudėtis: kiauliena, lašiniai, vanduo, kiaulių odelės, mechaniškai atskirta kalakutiena, druska, sojos baltymų izoliatas, bulvių krakmolas, prieskoniai, cukrus, konservantas E250, antioksidatorius E300, skonio ir kvapo stipriklis E621, dažiklis E120, tirštiklis E450, rūgštigumą reguliuojanti medžiaga E575. 6. Virtos dešrelės be E „Biovela“ Aukščiausia rūšis Sudėtis: kiauliena, vanduo, lašiniai, druska, prieskoniai, augalų ekstraktai, salieras, vaisių ekstraktai, dekstrozė, mielių ekstraktas, prieskonių ekstraktas, kvapiosios medžiagos. 7. Karštai rūkytas kiaulienos kumpis „Krekenavos agrofirma“ I rūšis Sudėtis: kiaulienos kumpis be kaulo, vanduo, augaliniai baltymai, modifikuotas krakmolas, tirštikliai E461, E450, E462, E508, ryžių krakmolas, konservantai E262, E250, antioksidatoriai E301, E300, E330, skoninės medžiagos, tirštikliai E415, E407a, druska, cukrus, prieskonių ekstraktas, E621, E636, maltodekstrinas, mėsos pigmentas hemoglobinas. 8. Karštai rūkytos „Pilėnų“ dešrelės „Kaišiadorių paukštynas“ A. r Sudėtis: vištiena, viščiukų odelės, vanduo, druska, dekstrozė, prieskoniai, stabilizatorius E450, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E575, skonio ir aromato stipriklis E621, antioksidatoriai: E300, E330, konservantas E250, dažiklis E210. 9. Šaltai rūkyta Juodkrantės dešra „Biovela“ II rūšis Sudėtis: kiaulienos lašiniai, kiaulių galvų mėsa, kiaulių širdys, druska, sojos baltymų izoliatas, prieskoniai, cukrus, konservantas E250, antioksidatoriai: E300, E301, 316, aromato ir skonio stipriklis E621, dažiklis E120, kvapiosios medžiagos. 10. Pieniškos Tarybinės virtos dešrelės „Samsonas“ A.r Sudėtis: kiauliena, jautiena, vanduo, lašiniai, druska, prieskoniai, cukrus, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E451, emulsiklis E450, antioksidatorius E300, aromato ir skonio stipriklis E621, kvapiosos medžiagos, dažiklis E120, konservantas E250. Ištyrus šiuos produktus, padarėme išvadą jog mėsos produktuose daugiausia naudojami E250, E120, E621, E300, E301, E450 maisto priedai. Konservantas E250. Natrio nitritas, nitritinė druska Šalutinis poveikis: didelės koncentracijos gali sureaguoti su hemoglobinu. Didina kraujo spaudimą, sukelia astmą, migreną, alergiją. Nitritai neleidžiami produktuose, skirtuose vaikams iki 6 mėnesių amžiaus. Mažų vaikų hemoglobinas skiriasi nuo suaugusiųjų, jis greičiau reaguoja su nitritais. Dažiklis E120. Kochinelas, karmino rūgštis, karminas Pašalinis poveikis: jis įtrauktas į pavojingų maisto priedų sąrašą. Gali sukelti astmą, alergiją. Padidėjęs hiperaktyvumas nustatytas keliais atvejais. Skonio ir kvapo stipriklis E621. Mononatrio glutamatas Pašalinis poveikis: sukelia astmą, alergiją, migreną, gali būti genetiškai modifikuotas, skatina alkį. Antioksidantas E300. Askorbo rūgštis, Vitaminas C Pašalinis poveikis: gali būti genetiškai modifikuotas. Maiste naudojamų koncentracijų ribose pašalinis poveikis nepastebėtas. Antioksidantas E301. Askorbo rūgšties natrio druskos Pašalinis poveikis: Gali būti genetiškai modifikuotas. Maiste naudojamų koncentracijų ribose pašalinis poveikis nepastebėtas. Tirštiklis E450. Kalio ir natrio difosfatai Pašalinis poveikis: gali sukelti alergiją, astmą. Naudojant maiste nežinomas. Didelės koncentracijos gali sutrikdyti kai kuriuos medžiagų apykaitos procesus, nes fosfatai turi didelę reikšmę medžiagų apykaitai. KLAUSIMYNO GAUTI REZULTATAI Prie kiekvieno varianto pateikiame gautus ir apskaičiuotus rezultatus (proc. %): 1. Ar pirkdami mėsos produktą vartotojai atkreipia dėmesį į jo sudėtį? a. Taip (73%); b. Ne (8%); c. Kartais (19%) 2. Ar pirkdami mėsos produktą atkreipia dėmesį į gamintoją ir kilmės šalį? a. Taip (57%); b. Ne (10%); c. Kartais (33%) 3. Apsisprendimą pirkti maisto produktą lemia: a. Kaina (31%); b. Kokybė (52%); c. Prekinė išvaizda (16%); d. Kita..kokybės ir kainos santykis, kilmės šalis......... (1%) 4. Ar žino kas yra maisto priedai ir kam jie naudojami? a. Taip (47%); b. Ne (8%); c. Iš dalies žinau (45%) 5. Ar žino ką reiškia raidė E ir šalia esantis skaičius? (E***) a. Taip (50%); b. Ne (8%); c. Žinau ką reiškia, bet norėčiau plačiau sužinoti apie tai (42%) 6. Ar žino kokia maisto priedų paskirtis? a. Taip (55%); b. Ne (5%); c. Iš dalies žinau, bet norėčiau plačiau sužinoti apie tai (40%) 7. Mano, kad daugiausia maisto priedų yra: a. Mėsos produktuose (28%) b. Pieno produktuose (23%) c. Duonos gaminiuose (15%) d. Vaisiuose ir daržovėse (4%) e. Visuose produktuose yra daug maisto priedų (25%) f. Kita....saldumynuose................ (5%) 8. Nuomonė apie sintetinius maisto priedus. a. Teigiama (2%); b. Neigiama (94%); c. Be nuomonės (4%) 9. Kaip manote, ar skirtingi maisto priedai vienodai kenkia vartotojų sveikatai? a. Taip (20%); b. Ne (63%); c. Nežinau (17%) 10. Ar norėtumėte sužinoti daugiau apie maisto priedus, jų paskirtį, poveikį žmogaus sveikatai? a. Taip (94%); b. Ne (6%) IŠVADOS Atlikus šį darbą sužinojome kas yra maisto priedai, jų rūšis, panaudojimą maisto pramonėje. Jų panaudojimas yra labai platus: apsaugo maisto produktus ir žaliavas nuo žalingų aplinkos veiksnių poveikio, išsaugo maisto produktų maistinę vertę, pagerina maisto produktų gamybos proceso sąlygas. Išanalizavus pasirinktus mėsos produktus išskyrėme, kurie maisto priedai pasitaiko dažniausiai, tai E250, E120, E621, E300, E301, E450. Išsiaiškinome jų pašalinį poveikį žmogaus organizmui, jis yra gan įvairus. Anketavimo rezultatai parodė vartotojų žinias, jų nuomonę ir susidomėjimą apie maisto priedų paskirtį ir poveikį. Dauguma mano, kad visi maisto priedai yra žalingi žmogaus sveikatai, bet tai yra blogas požiūris suformuotas neišsamios suteiktos informacijos. Padarėme išvadą, jog žmonėms reikia tikslios ir išsamios medžiagos, kad susidarytų tinkamą nuomonę apie maisto priedus. Naudota literatūra Knyga Heinz K. E Numeriai. – Vilnius, 2005 Knyga Smičienė D. Maisto prekės. – Vilnius. 2007 – 21 p. Publikacijos internete [žiūrėta 2009-04-03] Prieiga per internetą:

Daugiau informacijos...

Šį darbą sudaro 1418 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!

★ Klientai rekomenduoja


Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?

Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!

Detali informacija
Darbo tipas
Lygis
Universitetinis
Failo tipas
Word failas (.docx)
Apimtis
7 psl., (1418 ž.)
Darbo duomenys
  • Maisto technologijos namų darbas
  • 7 psl., (1418 ž.)
  • Word failas 33 KB
  • Lygis: Universitetinis
www.nemoku.lt Atsisiųsti šį namų darbą
Privalumai
Pakeitimo garantija Darbo pakeitimo garantija

Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.

Sutaupyk 25% pirkdamas daugiau Gauk 25% nuolaidą

Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.

Greitas aptarnavimas Greitas aptarnavimas

Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!

Atsiliepimai
www.nemoku.lt
Dainius Studentas
Naudojuosi nuo pirmo kurso ir visad randu tai, ko reikia. O ypač smagu, kad įdėjęs darbą gaunu bet kurį nemokamai. Geras puslapis.
www.nemoku.lt
Aurimas Studentas
Puiki svetainė, refleksija pilnai pateisino visus lūkesčius.
www.nemoku.lt
Greta Moksleivė
Pirkau rašto darbą, viskas gerai.
www.nemoku.lt
Skaistė Studentė
Užmačiau šią svetainę kursiokės kompiuteryje. :D Ką galiu pasakyti, iš kitur ir nebesisiunčiu, kai čia yra viskas ko reikia.
Palaukite! Šį darbą galite atsisiųsti visiškai NEMOKAMAI! Įkelkite bet kokį savo turimą mokslo darbą ir už kiekvieną įkeltą darbą būsite apdovanoti - gausite dovanų kodus, skirtus nemokamai parsisiųsti jums reikalingus rašto darbus.
Vilkti dokumentus čia:

.doc, .docx, .pdf, .ppt, .pptx, .odt