◦ Burnoje.
◦ Skrandyje.
◦ Žarnose.
• Išsiaiškinti sūrio naudą žmogaus organizmui.
• Išsiaiškinti sūrio žalą žmogaus organizmui.
• Sužinoti viską apie virškinimą.
Virškinimas – tai procesas, per kurį mechaniškai susmulkintas maistas chemiškai (veikiamas fermantų) suskaidomas iki paprastesnių junginių, gebančių rezorbuotis į kraują ir limfą.
Tik XVIII a. pradžioje pradėti pirmieji moksliniai tyrimai žmogaus ir gyvūnų virškinimo srityje. Žmogaus virškinimą tyrė R. A. Rėaumur, L. Spallanzani, W. Beaumont, I. Pavlovas. Šių mokslininkų dėka nustatyas virškinimo sulčių išsiskyrimo mechanizmas, sulčių sudėties pakitimai, priklausantys nuo valgomo maisto, virškinimo ypatumai atskirose virškinamojo trakto dalyse. Vėlesni XIX – XX a. atlikti tyrimai papildė jau sukauptą medžiagą ir beveik visiškai atskleidė žmogaus virškinimo sistemos ypatumus.
Virškinimo sistema, jos būklė yra labai svarbi medžiagų apykaitai – kasdien su virškinimo sultimis išsiskiria nemažas kiekis vandens ir jame tirpstančių mineralinių medžiagų, vitaminų ir kt. Šio vandens ir jame ištirpusių medžiagų didesnė dalis vėl įsiurbiama į vidinę organizmo terpę, o kita dalis – pašalinama iš organizmo.
Įvairiose virškinamojo trakto sienelių dalyse gaminami ne tik fermantai, bet ir hormonai, kurie labai svarbūs normaliam organizmo funkcionavimui.
Išgirti dėl savo maistingumo ir vertingumo sūriai jau seniai užkariavo visų pasaulio tautų virtuves. Be fermentinio sūrio neįsivaizduojami gardieji italų ir prancūzų patiekalai. Varškės sūris – lietuvių stalo puošmena. Tačiau ne kiekvienas žino, kad sūrį reikia vartoti atsargiai ir saikingai. Tai – labai riebus produktas, galintis bet kurią dietą paleisti vėjais. O didelį cholesterolio kiekį turintiems riebūs fermentiniai sūriai išvis nerekomenduojami.
Virškinimo veikla
Virškinimas burnoje. Burnoje maistas mechaniškai susmulkinamas (labai padidėja jo paviršius), sumaišomas su seilėmis, suformuojamas kąsnis. Kramtant svarbus vaidmuo tenka dantims ir liežuviui.
Dantimis maistas kandamas, laikomas ir kramtomas. Liežuvis minko, maišo į burną patekusį maistą, aktyviai padeda jį nuryti, įvertina maisto skonį, temperatūrą. Liežuvio dalys nevienodai jautrios skonio dirgikliams : šaknis (užpakalinė liežuvio dalis) jautresnė karčiam skoniui, šonai – rūgščiam, o viršūnė (liežuvio galiukas) – saldžiam ir sūriam. Liežuvis, kaip ir dantys, būtinas kalbos organas.
Kramtymas,...
Šį darbą sudaro 1755 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!