Svarbiausias šio darbo uždavinys susipažinti ir išsiaiškinti prekiu, t.y. pelėsinių sūrių maistinės vertės ir riebalų ženklinimo ypatumus. Ištirti pelėsinių sūrių ženklinimo klaidas. Bei surasti žmones klaidinančią informaciją dėl maistinės vertės ir riebalų ženklinimo.
• Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas.
• Vartotojų teisių gynimo įstatymas.
• Produktų saugos įstatymas.
• Maisto įstatymas.
• Lietuvos Respublikoje parduodamų daiktų (prekių) ženklinimo ir kainų nurodymo taisyklės.
• Lietuvos higienos norma HN119:2002 “Maisto produktų ženklinimas”.
Papildomi ženklinimo reikalavimai gali būti numatyti produktų techniniuose reglamentuose bei standartuose. Ženklinimo taisyklės numato tiek fasuotų, tiek nesupakuotų, t.y. sveriamų produktų, kurių kiekis nustatomas pirkėjo akivaizdoje, ženklinimo rekvizitus, kurie turi būti pateikiami etiketėje, tai:
1. Maisto produkto pavadinimas
2. Sudedamųjų dalių sąrašas
3. Sudedamųjų dalių kiekis
4. Grynasis kiekis (neto masė)
5. Tinkamumo vartoti trukmė
6. Laikymo ir vartojimo sąlygos
7. Gamintojo pavadinimas ir adresas
8. Kilmės šalis
9. Vartojimo instrukcija
10. Partijos atpažinimo žymuo
11. Maistingumo žymėjimas
Svarbiausia šio darbo dalis, tai maistingumo žymėjimas. Energinės ir maistinės vertės nurodymas privalomas tik specialios paskirties maisto produktams, taip pat tiems produktams, kurių gamintojas pats deklaruoja maistingumą. Nurodoma energija kJ/kcal, angliavandenių, baltymų bei riebalų kiekis 100 gramų produkto arba atitinkamai vartojimui nurodytame kiekyje, specialūs kiekybiniai ir kokybiniai sudėties elementai ar specialus gamybos procesas, suteikiantys maisto produktui specialių maistinių savybių.
Ženklinantys maisto produktus verslininkai gali savo nuožiūra pateikti etiketėje papildomą informaciją apie produktą, su sąlyga, kad ji bus teisinga ir neklaidins vartotojų.
Informacija turi būti pateikta gerai matomoje vietoje, ant kontrastingo pagrindo, kad ją būtų lengva įžiūrėti, perskaityti ir neįmanoma ištrinti, jos neturi uždengti piešiniai ar kitokie užrašai, turi pateikta informacija neklaidinti vartotojo. Prekės ženklinamos spausdinant, priklijuojant etiketes, reljefu, naudojant pritvirtinamą ženklą ar kitu būdu.
Jeigu konkrečios prekės (prekių grupės) ženklinimo nereglamentuoja konkretus teisės aktas, valstybine kalba pateikiama saugiam ir tinkamam prekės naudojimui būtina informacija, išskyrus atvejus, kai ši informacija pateikta piešiniais, sutartiniais ženklais ar simboliais. Valstybine kalba pateikta saugiam ir tinkamam prekės naudojimui būtina informacija turi atitikti gamintojo pateiktą informaciją.
2)Trumpa sūrių charakteristika:
Sūris - tai nokintas...
Šį darbą sudaro 1563 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!