Siekiant ištirti Lietuvoje populiarių varškės produktų juslines savybes, atlikta trijų varškės produktų aprašomoji juslinė analizė, sudaryti kiekvieno produkto jusliniai profiliai ir įvertinti jų panašumai bei skirtumai. Tyrime dalyvavo 8 vertintojų grupė. Tiriant lietuviškos varškės produktus, vertintos Rokiškio pieno pusriebė (9% riebumo) “Naminė” varškė, Vilkyškių pieninės pusriebė (9% riebumo) “Vilkyškių” varškė ir Žemaitijos pieno pusriebė (9% riebumo) varškė „Dobilas“ . Šių varškių juslinėms savybėms aprašyti atrinkta 20 deskriptorių. Sudarytieji jusliniai profiliai parodė tirtųjų varškių panašumus ir skirtumus.
Raktažodžiai: Varškė, juslinės savybės, deskriptoriai, jusliniai profiliai.
Įvadas.
Varškė – baltymingas rauginto pieno produktas, gautas surauginus pieną grynomis pieno rūgšties bakterijų kultūromis (rūgštinis būdas), kartu su grynųjų kultūrų raugu pridėjus pieną sutraukiančių fermentų ir kalcio chlorido (rūgštinis fermentinis būdas) ir pašalinus dalį išrūgų arba pagaminta termorūgštinės koaguliacijos būdu – varškė, kuri pagaminta aukštoje temperatūroje surauginus pieną grynų pienarūgščio rūgimo bakterijų kultūrų raugu. Iš varškės žmogaus organizmas įsisavina didžiausią kiekį baltymų, kurie sudaryti iš amino rūgščių, atitinkančių žmogaus baltymų sudėtį. Kartu su varške gaunama kalio, kalcio, vitaminų. Maisto pramonės įmonės gamina įvairių rūšių varškę. Iš jos slegiami sūriai, daromi sūreliai, konditerijos ir kulinarijos gaminiai, įvairūs maistingi valgiai, desertai.
Varškė klasifikuojama pagal gamybos būdą (rūgštiniu būdu, rūgštiniu fermentiniu būdu, termorūgštinės koaguliacijos būdu) pagal riebumą: riebi kurioje riebalų ne mažiau kaip 13 proc., pusriebė, kurioje riebalų mažiau kaip 13 proc., bet ne mažiau kaip 5 proc., mažo riebumo, kurioje riebalų mažiau kaip 5 proc., bet ne mažiau kaip 1 proc., ir liesa , kurioje riebalų mažiau kaip 1 proc.
Varškės konsistencija priklausomai nuo gamybos būdo gali būti vienalytė arba kruopėta, laikymo metu varškėje gali atsirasti nežymus išsiskyrusių išrūgų kiekis. Varškės gaminiuose su leistinais ingredientais, įskaitant glaistą, varškė sudaro pagrindinę produkto sudėties dalį. Varškės gaminiuose su cukrumi (sacharoze) po 24 valandų nuo jų pagaminimo sacharozės kiekis gali sumažėti 1,5 proc.todėl perkant gamini būtina atkreipti dėmesį į tinkamumo vartoti terminą.
Ženklinant varškę ir varškės gaminius...
Šį darbą sudaro 1543 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!