1. Pagrindinės maisto medžiagos- angliavandeniai ir skaidulinės medžiagos. Jų paskirtis ir vaidmuo žmonių mityboje.
Angliavandeniais vadinami organiniai cheminiai junginiai, kurių molekulę sudaro vandenilis, deguonis ir anglis. Angliavandeniuose yra dviejų tipų funkcinės grupės: aldehidų, ketonų arba spirito. Maisto produktai, kurie turi angliavandenių yra pagrindiniai energijos tiekėjai žmogaus organizmui.
Žemiau pateikta lentelė rodo kiek angliavandenių, baltymų, riebalų bei kalorijų turi kai kurie maisto produktai. Tokio tipo lentelių galima rasti iš tikrųjų daug, taigi žmogus, kuris rūpinasi savo sveikata, bei sveiko maitinimo normomis visada gali suderinti maistą bei pasirinkti tinkamą maisto produktą.
1.Lentelė nurodanti energinę vertę 100 g kai kurių maisto produktų .
Palangos duona
5,4
1,0
49,3
242
Pieniški batonai
8,5
1,6
45,1
236
Manų kruopos
10,3
1,0
67,7
328
Grikių kruopos
12,6
3,3
62,1
335
Ryžių kruopos
7,0
1,0
71,4
330
Perlinės kruopos
9,3
1,1
66,5
320
Makaronai iš 1 r. miltų
10,7
1,3
68,4
325
Olandiškas sūris
23,7
30,5
-
377
Jautiena 1 r.
18,6
16,0
-
218
Kiauliena (riebi)
11,7
49,3
-
491
Vištos kiaušinis
12,7
11,5
0,7
157
Cukrus
-
-
99,8
379
Medus
0,8
-
74,8
314
Lazdynų riešutai
16,1
66,9
9,9
707
Bulvės
2,0
0,4
16,3
80
Morkos
1,3
0,1
7,2
34
Svogūnų galvutės
1,4
-
9,1
41
Agurkai
0,8
0,1
2,6
14
Pomidorai
1,1
0,2
3,8
23
Kriaušės
0,4
0,3
9,5
42
Slyvos
0,8
-
9,6
43
Obuoliai
0,4
0,1
9,8
45
Žmogus ir gyvūnai nesintetina angliavandenių. Jos sintetina žalieji lapai, veikiant chlorofilui ir saulės šviesai.
Angliavandenių yra keletas rūšių: monosacharidai, kitaip vadinamas paprastasis cukrus, įskaitant gliukozę, fruktozę ir galaktozę; disacharidai, sudėtingesni junginiai, kuriems priskiriama sacharozė 9 cukrus iš cukranendrių ir cukrinių runkelių), laktozė ( piene) bei maltozė ( miežių salykle); ir polisacharidai, kitaip vadinami sudėtiniai angliavandeniai, tokie kaip krakmolas, celiuliozė ir glikogenas.
Monosacharidai ( paprastieji angliavandeniai)- vieni iš paprasčiausių angliavandenių, nesiskaido vykstant hidrolizei į dar paprastesnius junginius. Iš šių angliavandenių žmogui svarbiausi yra gliukozė, fruktozė, galaktozė, ribozė, dezoksiribozė ir panašus.
Oligosacharidai ( disacharidai)- palyginus su monosacharidais gan sudėtingi junginiai, susidarę nuo 2 iki 10 monosacharidinių likučių. Iš šių angliavandenių žmogaus organizmui svarbiausi yra sacharozė, maltozė bei laktozė.
Polisacharidai yra aukštesniais molekuliniais junginiais. Polimerai yra sudaryti iš daugybės monosacharidų. Jie yra skirstomi į virškinamus ir nevirškinamus skrandžio- žarnyno trakte. Virškinami polisacharidai tai krakmolas bei glikogenas, o nevirškinami tai ląsteliena, hemiceliuliozė ir pektininės medžiagos. Jie yra svarbus žmogaus organizme.
Dažnai monosacharidai ir oligosacharidai yra vadinami cukrumi. Taip yra todėl, kad jie yra saldaus skonio. Tuo tarpu polisacharidai nepasižymi saldžiu skoniu.
Gliukozė- tai visų svarbiausių polisacharidų ( glikogeno, krakmolo ir celiuliozės) sudedamoji dalis. Gliukozės savyje turi ir...
Šį darbą sudaro 5131 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!