• Angliavandeniai - tai organiniai junginiai, turintys aldehido arba ketono grupę ir hidroksilo grupes.
• Angliavandeniai yra, visų ląstelių sudėtinė dalis, plačiai paplitę gamtoje (augaluose).
Angliavandenių funkcijos
• energetinė (oksidacijos metu išsiskiria energija);
• plastinė (įeina į audinių sudėtį);
• rezervinių maisto medžiagų (kaupiasi organizme, pvz. įvairių liaukų išskiriamuose sekretuose);
• apsauginė (suteikia sekretams klampumo, glitumo);
• reguliavimo (maiste esanti celiuliozė skatina žarnyno motoriką);
• specifines (dalyvauja perduodant nervinius impulsus ir t.t.)
Angliavandenių klasifikacija ir nomenklatūra
• Pagal struktūrą skirstomi į:
• Monosacharidai (mažiausias vienetas);
• Oligosacharidai (2-20 monosacharidų molekulių, organizme didžiausią reikšmę turi disacharidai);
• Polisacharidai (sudaryti iš daugelio monosacharidų likučių). Šie dar skiriami į homopolisacharidus ir heterosacharidus.
• Pagal karbonato grupę skirstomi į:
• Aldozes;
• Ketozes.
Angliavandenių klasifikacija ir nomenklatūra
• Monosacharidai – kristalinės, vandenyje tirpstančios medžiagos.
• Oligosacharidai – sacharozė, maltozė, laktozė turi didžiausią reikšmę žmogaus organizmui. Sacharozė svarbi mūsų maisto dalis, laktozė – randama piene, maltozė – krakmolo hidrolizės tarpinis produktas.
• Homopolisacharidai – pagrindinė mūsų maisto angliavandenių dalis. Tai krakmolas, glikogenas, celiuliozė. Krakmolas organizme skyla iki gliukozės.
Angliavandenių klasifikacija ir nomenklatūra
• Glikogenas – polisacharidas, sudarantis organizme angliavandenių atsargas. Kaupiamas kepenyse, mažiau raumenyse. Organizme sudaro kompleksus su baltymais ir skyla iki ά gliukozės. Kai organizme trūksta gliukozės, glikogenas lengvai skyla ir papildo jos kiekį.
• Gliukozės perteklius kraujyje taip pat sulaikomas kepenyse ir virsta glikogenu.
• Celiuliozės daugiausia yra augalinių ląstelių sienelėse.
• Heteropolisacharidams priklauso hialurono rūgštis, hitinas, heparinas ir kt. Heparinas stabdo kraujo krešėjimą. Jo yra įvairiuose organizmo organuose – kepenyse, plaučiuose ir kt.
Angliavandenių virškinimas burnos ertmėje
• Angliavandenių virškinimas prasideda burnoje ertmėje veikiant seilių fermentams ά amilazei ir maltazei. Jis trunka gana trumpai.
• Čia skaidomi krakmolas, glikogenas. Ilgi polisacharidai skaidomi iki trumpesnių polisacharidų, t.y. dekstrinų ir disacharido maltozės.
Angliavandenių virškinimas skrandyje
• Skrandyje angliavandenių virškinimas nutrūksta, nes nėra fermentų skaidančių angliavandenius.
• Rūgščios skrandžio sultys denatūruoja seilių amilazę.
Angliavandenių virškinimas plonajame žarnyne
• Plonajame žarnyne toliau tęsiasi angliavandenių virškinimo procesas. Kasos sulčių pH 7,5-8,0. Ši terpė neutralizuoja rūgščią apvirškinto maisto masę.
• Kasa į...
Šį darbą sudaro 924 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!