Darbo tikslas: paaiškinti galimų žalingų aplinkos veiksnių poveikį žmogui.
Objektas: Maisto higiena.
2. Apžvelgti maisto produktų biologinę vertę.
Problema: žalingi aplinkos veiksniai.
Augalinės kilmės maisto produktai skirstomi į grudų gaminius, duoną ir jos gaminius, daržoves, vaisius bei uogas.
histidino. Ankštinių augalų grūduose būtinų amino rūgščių yra apie 2-3 kartus daugiau, negu varpinių grūduose. Angliavandeniai varpinių augalų grūduose yra krakmolo ir celiuliozės pavidalu. Krakmolo kiekis yra 55-75 %, o celiuliozės - iki 4 %. Riebalai yra sukoncentruoti grūdo gemale, juose yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, fosfatidų.
Grūduose yra daug B grupės vitaminų bei mineralinių medžiagų. Didžioji dalis šių medžiagų yra sukoncentruota grūdo gemale ir sėlenose. Todėl didesnę mitybinę vertę turi rupaus malimo miltai, į kurių sudėtį įeina ir luobelė bei gemalas.
2. Duona ir jos gaminiai – Duonos baltymuose nėra visų būtinų amino rūgščių. Pagrindinis
duonos baltymas yra glitimas, kuris suteikia tešlai tąsumą, elastingumą, suriša vandenį. Tešlai rūgstant, susidaro anglies dioksido burbuliukai, kurie ir sudaro duonoje esančias akutes. Pagrindinis duonos angliavandenis yra krakmolas, kuris minkštime virsta kleisteriu, o plutoje dekstrinais. Rupių miltų duona turi daugiau baltymų, mikroelemntų ir vitaminų. Tačiau maisto medžiagos yra lengviau įsisavinamos tos duonos, kuri kepama iš aukštesnės rūšies miltų.
3. Daržovės - Pagrindinių maisto medžiagų kiekis daržovėse yra nedidelis, tačiau su
daržovėmis mes gauname daug mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų ir karotino, daug organinių rūgščių, virškinimo sulčių sekreciją bei apetitą skatinačių medžiagų. Didžiąją dalį, net 80-95% daržovės sudaro vanduo. Baltymų kiekis yra nedidelis svyruoja ribose nuo 0,5 iki 4 % . Angliavandenių kiekis yra nuo 3 iki 15 % . Pagrindiniai angliavandeniai, esantys daržovėse, yra krakmolas, celiuliozė, hemiceliuliozė, pektinas ir sacharozė. Daržovėse yra didelis vitamino C kiekis, ypač daug jo yra kopūstuose, pomidoruose, salotose, prieskoninėse daržovėse. Morkose, paprikoje, lapinėse daržovėse yra karotino. Prieskoninėse daržovėse yra etrinių aliejų, kurie gerina patiekalų skonį bei žadina apetitą. Viena pagrindinių daržovių mūsų sąlygomis yra bulvė. Bulvių baltymai primenagyvūninės kilmės baltymų sudėtį,...
Šį darbą sudaro 2202 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!