Telšiai, 2008m.
GĖRIMŲ PATIEKIMAS 7
VALGIŲ PATIEKIMAS
Per pietus, pusryčius ar vakarienę ne tik mėgaujamės gražiai ir apetitiškai patiektu maistu, bet ir bendraujame, tuo parodydami savo kultūrą. Egzistuoja tam tikros patiekalų patiekimo ir valgymo taisyklės.
Užkandžių patiekimų seka
Pirmiausia į stalą patiekiami šaltieji patiekalai ir užkandžiai. Jei yra pagaminta keletą rūšių šaltųjų patiekalų, jie patiekiami taip:
1. Ikrai su sviestu, natūralios daržovės, žuvis: sūdyta, virta, kepta, silkė, galiausiai jūros produktai: krabai, kalmarai, omarai, vėžiai, austrės, žuvies salotos.
2. Mėsos patiekalai ir mėsos salotos.
3. paukštienos patiekalai ir paukštienos salotos.
4. Daržovių salotos, mišrainės, sūdytos ir marinuotos daržovės, grybai, sūris.
Jei yra paruošta ir karšta užkandėlė, ji yra patiekiama po šaltųjų patiekalų. Karštųjų patiekalų patiekimo seka yra tokia kaip ir šaltųjų: pirmiausia patiekiama žuvies, mėsos, paukštienos, daržovių ir grybų patiekalai, paskui kiaušinių ir miltų užkandžiai. Šaltieji ir karštieji užkandžiai yra skirti tik apetitui sužadinti, todėl jų porcijos neturėtų būti didelės: nei 80-120 g vienam asmeniui.
Toliau į stalą yra patiekiama sriuba, paskui karštieji patiekalai. Estetiškai papuošti užkandžiai patiekiami porceliano, fajanso ir stiklo induose. Užkandžiams naudojami tie patys produktai, kurių yra šių patiekalų sudėtyje, taip pat petražolės, salotų lapeliai, švieži vaisiai, citrinos. Natūralios daržovės patiekiamos žemose vazose, o pjaustytos – apvaliose didlėkštėse. Į pjaustytų daržovių didlėkštę yra dedami specialūs įrankiai arba sriubos šaukštas. Įrankių rankenėlės atsukamos į stalo išorę, kad būtų patogu paimti. Svarbu lėkštės neperkrauti. Gražiai atrodo rečiau išdėstyti plonai supjaustyti mėsos griežinėliai. Virtos ir rūkytos mėsos dėti į vieną lėkštę nerekomenduojama. Apvalioje lėkštėje mėsos gabalėlius galima dėti ratu, ovaliose- eilėmis, perdengiant griežinėlius vieną kitu (pav.1).
Pav. 1
Prie mėsos gaminių, kurie patiekiami bendroje lėkštėje su garnyru, dedamas šaukštas, ant jo- šakutė danteliais į viršų. Jei patiekiama vien mėsos gaminiai, prie jų pakanka padėti šakutę, kuri šiuo atveju dedama danteliais žemyn.
Mėsos užkandėlę ar asorti galima patiekti ir kiekvienam svečiui atskirai porcijomis užkandos lėkštėse (pav. 2). Mėsos, žuvies, vaisių salotos gali būti patiekiamos ne tik...
Šį darbą sudaro 1437 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!