Pasirinkto gaminio, jam reikalingų produktų etikečių analizavimas, pagal teisinius reglamentus.
Europos Sąjunga (ES) tobulina maisto produktų ženklinimo etiketėmis taisykles, kad vartotojui būtų įskaitomai ir suprantamai pateikta visa svarbiausia informacija, ir kad jis pirkdamas produktus pakankamai apie juos žinotų. Dėl visuomenės sveikatos priežasčių naujos taisyklės sustiprina apsaugą nuo alergenų.
Maisto produktų ženklinimas, jų pateikimas bei reklama neturi: klaidinti pirkėjo dėl produktų ypatybių, poveikio ar savybių; maisto produktui priskirti žmogaus ligų profilaktinių ar gydomųjų savybių (išskyrus natūralų mineralinį vandenį bei specialios paskirties maisto produktus , kuriems taikomos specialiosios nuostatos). Informacija apie maistą turi būti tiksli, aiški ir lengvai suprantama vartotojui.
Bet kokių prekių ženklinimo taisyklės yra kuriamos informuoti ir apsaugoti vartotoją. Šiandien, kai į Lietuvos rinką plūsta vis didesnis maisto produktų srautas, o vartotojai tampa vis išrankesni, šios taisyklės tampa itin aktualios.
Šiuo metu Lietuvoje maisto produktų ženklinimą reglamentuoja LR sveikatos apsaugos ministro 2002-12-24 įsakymu Nr. 677 patvirtinta higienos norma HN 119:2002 (toliau tekste – HN 119:2002), kuri parengta laikantis Europos Sąjungos teisės aktų nuostatų.
Tikslas. Išanalizuoti ženklinimo etiketes, surasti klaidas, įvardinti ženklinimo pažeidimus. Įvertinti pasirenkamų ingredientų įtaką patiekalų gamybai. Apskaičiuoti patiekalų maistingumą.
1. Sudaryti patiekalui naudojamų maisto ingredientų sąrašą.
2. Išnagrinėti šių ingredientų etiketėse pateiktą sudėtį.
3. Išanalizuoti gamintojų ženklinimo klaidas maisto produktų etiketėse.
4. Apskaičiuoti patiekalo maistingumą vadovaujantis etiketėje pateikta informacija. Įvertinti etiketėje pateikto maistingumo klaidas.
1. PATIEKALO MAISTO PRODUKTŲ ŽENKLINIMO ETIKĖTĖS ANALIZĖ
1.1. Patiekalui naudojamų maisto ingredientų sąrašas
Patiekalo pavadinimas: Dešrainis
1. Bandelės "Hot Dog"
2. Pieniškos dešrelės
3. Fermentinis sūria
4. Šaltai rūkyta šoninė
5. Sviestas
6. Marinuoti agurkai
7. Marinuotos paprikos
8. Kečiupas
9. Garstyčios
10. Salotų Lollo Bionda lapai
11. Svogūnas. [1]
1.2. Maisto priedai ingredientų sudėtyje
Bandelės „Hot Dog“:
• E472e (Riebalų rūgščių mono- ir digliceridų mono- ir diacetilvyno rūgšties esteriai) - Emulsikliai, stabilizatoriai, tirštikliai. Pavojingas. Gali būti gyvūlinės kilmės. Gali būti genetiškai modifikuotas. Savybės: Dirbtinis emulsiklis ir miltų apdorojimo medžiaga.
Virtos vištienos dešrainių dešrelės „Hod dog“:
• E450 (Difosfatai) - Emulsikliai, stabilizatoriai, tirštikliai. Pavojingas. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Didelis kiekis sutrikdo fosforo ir kalcio pusiausvyrą organizme.
Savybės: Dirbtiniai stabilizatoriai, emulsikliai ir...
Šį darbą sudaro 3613 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!