paklausa.
Personalizuota mityba – kitaip dar gali būti vadinama suasmeninta, individualizuota mityba. Tai
mitybos planas parengtas pagal individualius žmogaus organizmo ir gyvenimo būdo poreikius.
Dietologų, mitybos specialistų rengiami mitybos planai, analizuojant žmogaus mitybos įpročius,
fizinį aktyvumą, vertinant žmogaus genetiką, elgseną susijusią su miegojimu, mikrobiotą bei
tinkamam žmogaus organizmo funkcionavimui galintys daryti įtaką – metaboliniai procesai [1].
Tai konkrečiam žmogui pritaikyta dieta, kuri gali papildyti jo mitybą reikiamomis medžiagomis,
išanalizavus genų sąveiką su maistinėmis medžiagomis. Padeda pagerinti žmogaus sveikatą, taip
pat veikia prevenciškai, nes padeda užkirsti kelią ligoms, tokioms kaip antro tipo cukrinis
diabetas, nutukimas, širdies ir kraujagyslių ligos, vėžys ir pan. [2].
4
Kokiems rinkos segmentams ji gali būti taikoma?
Personalizuota mityba nėra nauja idėja. Žmonės individualizavo savo mitybą nuo žmonijos
atsiradimo. Įvairių priedų pagalba bandydami paskaninti, pagerinti vartojamą maistą, taip pat
įvairiom žolelėm bandydami gydyti ligas. Vystantis technologijoms ir sparčiai daugėjant
informacijai,bei jos prieinamumui – atsiranda vis didesnis personalizuotos mitybos poreikis.
1. Alergiją maistui turintys asmenys.
Kadangi alergijos pats efektyviausias gydymas yra alergeno eliminavimas [7], tai subalansuota
mityba maistui yra ypač aktuali. Atsisakant tam tikrų produktų, būtina juos pakeisti
alternatyvomis, jog organizmui nepritrūktų maistinių medžiagų, bei vitaminų [8]. Rinkoje gausu
produktų, kurie yra pritaikyti tam tikras alergijas turintiems žmonėms. Dažniausiai tai yra
produktai, kurių sudėtyje nėra vieno, kelių ar net visų alergenų iš „didžiojo alergenų aštuoneto“.
Pieno produktai
Kiaušiniai
Kviečiai
Šokoladas
Žemės riešutai
Kiti riešutai
Žuvis
Jūros gėrybės
Soja
Šie produktai yra
atsakingi net už 90% visų alergijų į maisto produktus [9]. Keletas gaminių pvz.: prieno produktai
be laktozės, alternatyvus miltinių produktų pasirinkimas (kukurūzų, migdolų miltai).
2. Senyvo amžiaus žmonės.
Vyresniame amžiuje sulėtėja žmogaus medžiagų apykaita, taip pat žmonės fiziškai mažiau juda.
Viso gyvenimo mitybos įpročių pasėkmės yra akivaisdžiai matomos. Vyresnio amžiaus
žmonėms yra sunkiau virškinti gyvūninės kilmės, riebius produktus [10], dėl to labai svarbu
užtikrinti jų pilnavertę mitybą.
3. Nėsčios ar žindančios moterys.
Tai viena iš ypač mitybos klausimais jautrių grupių. Dėl hormonų veiklos suintensivėjimo dažnai
pasireiškia tam tikro maisto netoliaravimas, neretais atvejais – nėščiųjų diabetas. Dėl to
personalizuota mityba tampa ypatingai aktuali.
5
4. Nutukę ar antsvorio turintys žmonės.
Šios grupės žmonės...
Šį darbą sudaro 1102 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!