Alus – tai vienas seniausių istorijai žinomų žmogaus gaminamų produktų. Jau prieš 9 tūkst. metų buvo žinomas šio gėrimo gamybos procesas. Greičiausiai alus atsirado senovės Egipte ir Mesopotamijoje. Padavimuose teigiama, kad alus – tai moterų atradimas. Jos pastebėjo, kad laukuose augantys miežiai tinka maistui, tačiau jie kieti ir kartoki. Tuo metu užmerkė grūdus į vandenį. Po kiek laiko miežiai ne tik suminkštėjo, bet ir išleido mažus daigelius, o vanduo tapo saldus. Galbūt vėjas nuo vynuogynų atnešė laukinių mielių, nes vanduo su grūdais aprūgo – tapo alumi, o jo paragavusios moterys lengvai apsvaigo.
Svarbiausias šio darbo tikslas yra supažindinti skaitytoją su alaus gamybos tradicijomis Lietuvoje.
Lietuviai alų pradėjo virti nuo XIa., bet išpopuliarėjo jis tik XVIa. Žmonės jį darydavo namuose savo reikmėms: šventėms, draugus pavaišinti, vakarais po darbų atsigaivinti.
Lietuvos aludarių gildijos pirmtakas – Vilniaus salyklininkų cechas, kuris buvo įsteigtas 1552 m., kai didysis kunigaikštis Žygimantas Augustas patvirtino jo steigimo dokumentus. Lietuvoje aludarių cechas (gildija) yra vienas seniausių.
Geriausi aludarių kraštai – Biržų, Pasvalio, Kupiškio raj.
Seniausia alaus darykla buvo įkurta 1784m Klaipėdoje – Švyturys. Šio verslo ėmėsi Klaipėdos pirklys J. Rainekė. Jo alus sulaukė tokio didelio populiarumo, jog sparčiai ėmė kurtis nauji bravorai, tačiau tokio populiarumo nesulaukė nė viena kita įmonė.
Dar viena iš seniausiųjų daryklų, pagarsėjusi aukšta alaus kokybe, buvo ir vis dar yra įsikūrusi Gubernijos dvaro darykla prie Šiaulių. Ją įsteigė grafas Zubovas 1786m.
1860m. gan stambi alaus darykla buvo atidaryta ir Lietuvos sostinėje Vilniuje.
Pirmo pasaulinio karo metais alaus gamyba buvo beveik nutrūkusi.
2. Alaus gamybos technologijos
Alaus virimas visada buvo sudėtingas procesas, tačiau senovėje žmonės buvo prie to pripratę, o dabartiniai aludariai kaskart vis ieško lengvesnių ir greitesnių gamybos būdų. Alų gamindavo beveik visi. Gamybos technologijos buvo perduodamos iš kartos į kartą. Receptai keisdavosi, tobulėjo.
Pagrindiniai alaus "gimimo" etapai ir žaliavos yra panašūs tiek gaminant alų namų sąlygomis, tiek šiuolaikinėje alaus darykloje.
Alaus gamybos procesą sudaro keturios pagrindinės...
Šį darbą sudaro 2375 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!