Greitai besikeičiant orams, kone kiekvienas imame skųstis nesibaigiančia sloga, gerklės perštėjimu, pradedame čiaudėti ar kosčioti. Tenka griebtis vaistų, kad bent kiek palengvintume jaučiamus simptomus, o kartu ir savijautą. Bet juk yra žinoma ir jau išbandyta daugybė kitų priemonių, padedančių palaikyti savo imuninę sistemą stiprią ir taip išvengti ligų. Vienas iš jų – pilnavertė ir reguliari mityba.
Kiekvienas suvalgyto maisto kąsnis teikia tam tikrą energijos kiekį, kurį galima išreikšti kilokolorijomis (kcal). Maisto kaloringumas turi atitikti per dieną išeikvojamos energijos kiekį, todėl rekomenduojamų per dieną suvartoti kalorijų kiekis nustatomas atsižvelgiant į žmogaus fizinį aktyvumą. Pagal tai išskiriamos 5 žmonių grupės: pirmai priklauso protinį darbą dirbantys žmonės, o paskutinei penktai - sunkų fizinį darbą dirbantys žmonės, kurie ir turėtų gauti didžiausią kalorijų kiekį. Jei per dieną gaunamo maisto energetinė vertė per maža - organizmas sekinamas, silpnėjant visoms jo funkcijoms (aišku, ir imunitetui), tačiau jei maistas labai kaloringas, o per dieną judama nedaug, didėja nutukimo pavojus.
Jei gerai apmąstytume mūsų mitybos ypatumus, suvoktume, jog nepilnavertis, nereguliarus maitinimasis negali patenkinti organizmo poreikių, todėl visai suprantama, kad imuninė sistema tampa žymiai lengviau pažeidžiama.
Tai pagrindinis sveikos mitybos principas. Svarbu žinoti, kad net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.
Su maistu būtina gauti apie 40 maisto medžiagų. Nė vienas maisto produktas neturi absoliučiai visų maisto medžiagų. Jos gaunamos valgant įvairų maistą. Vartojant ir augalinius, ir gyvūninius maisto produktus bus patenkinami organizmo poreikiai šioms medžiagoms.
Trečiasis principas - balansuotumas
Mitybos subalansavimas - tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis maisto produktuose. Maisto medžiagų poreikis priklauso nuo žmogaus amžiaus, lyties, atliekamo darbo sunkumo.
MITYBOS REŽIMAS
Mitybos režimas - tai valgymų skaičius per parą ir maisto kiekybinis paskirstymas atskirais valgymais. Mitybos režimą reguliuoja alkis. Alkio jausmas išnyksta po 10-15 minučių nuo valgymo pradžios, kai pirmoji maisto porcija suvirškinama ir įsisavinama. Apetitą slopina dažnas valgymas...
Šį darbą sudaro 2869 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!