Virškinimo reikšmė. Virškinimo fermentų veikla. Su maistu į organizmą patenka sudėtingos organinės medžiagos: baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Jas organizmas naudoja kaip statybines medžiagas augimo procesams ir naujoms ląstelėms vietoj nykstančių sudaryti. Maisto medžiagos yra ir organizmo energijos šaltinis. Bet riebalų, baltymų ir angliavandenių, gaunamų su maistu, organizmas tiesiogiai panaudoti negali dėl keleto priežasčių. Pirma, medžiagos yra sudarytos iš stambių molekulių, negalinčių praeiti pro virškinimo trakto sieneles. Antroji, pagrindinė, priežastis – organizmas negali pasisavinti nepakeistų baltymų, riebalų ir angliavandenių. Jie organizmui svetimi, ir nuo jų, kaip nuo bet kurių kitų svetimkūnių saugodamasis, organizmas pradeda gaminti juos neutralizuojančius antikūnus. Todėl prieš patekdamos į vidinę organizmo terpę, visos šios medžiagos turi būti suvirškinamos.
Virškinimas – tai fizinis ir cheminis maisto apdorojimas, kurio metu sudėtingos medžiagos suskaidomos į paprastesnius tirpius junginius, galinčius pereiti į limfą ir kraują ir su juo pasklisti po visą organizmą.
Žmogaus organizme maistas virškinamas greitai ir gana lengvai. Virškinimo sulčių veikiami baltymai virškinimo trakte suskyla į aminorūgštis, angliavandeniai – į gliukozę ir kitus monosacharidus, riebalai – į glicerolį ir riebalų rūgštis. Virškinimo sultyse yra tam tikrų biologiškai aktyvių medžiagų – fermentų. Būtent jie ir atlieka svarbiausią vaidmenį cheminėse maisto perdirbimo reakcijose. Fermentai – baltyminės kilmės biologiniai katalizatoriai, gaminami paties organizmo. Kiekvienas fermentas veikia tik tam tikros cheminės sudėties ir sandaros medžiagas. Be to fermentai gali veikti tik tam tikromis sąlygomis. Jų aktyvumas tiesiogiai priklauso nuo aplinkos temperatūros ir terpės rūgštingumo. Aktyviausiai žmogaus organizme fermentai veikia 37 – 40 ˚C temperatūroje. Be to, vieni fermentai veikia tik rūgštinėje, kiti – tik šarminėje, treti – neutralioje terpėje. Maistas virškinamas, kai juda virškinimo organais.
Virškinimo organų sandara. Virškinimo organų sistemą sudaro virškinimo traktas ir virškinimo liaukos. Virškinimo traktą sudaro burnos ertmė, ryklė, stemplė, skrandis, plonoji žarna, storoji žarna. Burnoje yra maistą smulkinantys dantys ir jį vartantis liežuvis. Plonosios žarnos priekinė dalis vadinama dvylikapiršte žarna. Storosios žarnos...
Šį darbą sudaro 2060 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!