Praeito šimtmečio pabaigoje išspausdinti mokslininkų darbai įrodė, kad apie 50 % žmonių mirčių tiesiogiai susiję su neteisinga mityba. Daugelį metų buvo skelbiama racionali, vėliau subalansuota mityba. Pastaruoju metu vis plačiau kalbama apie sveiką mitybą. Sveika mityba yra tokia, kai organizmas gauna visas jam reikalingas medžiagas ir energiją idealiam svoriui palaikyti. Maistas yra svarbus ligų profilaktikai ir sveikatos stiprinimui, todėl mitybos specialistai vis daugiau kalba apie sveikatinančią mitybą. Būtent toks mitybos apibūdinimas geriausiai atspindi jos reikšmę.
Pirmieji rašytiniai šaltiniai apie lietuvių mitybą atsirado XVI a. Lietuvos gyventojų faktinės mitybos tyrimų pradininkas buvo prof. V. Lašas. 1933 m. Lietuvos ūkininkų mityboje baltymai sudarė 11 % paros raciono, riebalai – 17 % ir angliavandeniai – 70 %. Respublikinio mitybos centro 1997–1998 metais atliktais suaugusiųjų Lietuvos žmonių gyvensenos ir faktinės mitybos tyrimais nustatyta, kad Lietuvos suaugusiųjų žmonių mityba ypač pasikeitė: labai padidėjo riebalų ir sumažėjo angliavandenių suvartojimas, maiste atsirado daug sveikatai nepalankaus cholesterolio, mityba pasidarė neracionali ir nesubalansuota.
Šiuo metu visuomenė vis daugiau domisi mityba, jos poveikiu sveikatai. Racionali mityba – tai mityba, užtikrinanti organizmo energetinius, plastinius poreikius ir normalią medžiagų apykaitą. Subalansuota mityba – pakankamais kiekiais ir optimaliu santykiu gaunamos maisto medžiagos, vitaminai bei mineralai, maksimaliems organizmo poreikiams patenkinti su minimaliu medžiagų kiekiu. Sudarant racionalios mitybos balansą numatomi optimaliausi baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų kokybiniai bei kiekybiniai tarpusavio ryšiai, mitybos normos, režimas, maisto įvairovė.
Maisto racionas – tai baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų bei vandens kiekis, kurį žmogus turi gauti per parą. Skiriant ar rekomenduojant maisto davinį, kurį sudaro maisto produktų kiekis (pvz.: mėsos, pieno, duonos), reikia įvertinti visas sąlygas, jas susieti su fiziniu aktyvumu, kūno mase, ūgiu, lytimi, amžiumi, pačių maisto produktų savybėmis ir daugeliu kitų veiksnių.
Mitybos režimas – tai valgymų skaičius per parą ir kiekybinis maisto paskirstymas atskirų valgymų metu. Mitybos režimą valdo alkis. Alkio pojūtis išnyksta po 10–20 minučių nuo...
Šį darbą sudaro 13316 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!