Dėst. L. Petkevičienė
Vilnius 2004
TURINYS
Įvadas.
Vyresnio ir senyvo amžiaus žmonių mityba.
Dieta ( P 3 ).
Kūno masės indeksas.
Paros energijos poreikis.
Fizinio aktyvumo koeficientas.
Išvados.
Valgiaraščių pavyzdžiai ( 8 ).
Literatūra.
Vyresnio ir senyvo amžiaus žmonių mityba
dieta ( P3 )
Su amžiumi kinta žmogaus apykaitos procesai: jie sulėtėja, organizmas eikvoja mažiau energijos, ne tokie produktyvūs tampa kai kurie hormonai, kraujyje padidėja cholesterolio kiekis, sulėtėja įvairių virškinimo liaukų sekrecija, atsiranda kitų organizmo fiziologinių ir biocheminių procesų lėtėjimo požymių. Padažnėja širdies ir kraujagyslių bei kitų lėtinių ligų, dėl kurių sutrinka žmonių sveikata, darbingumas, savijauta ir ilgaamžiškumas. Vienas svarbiausių veiksnių, nulemiančių šių procesų ir ligų etiopatogenezę, yra neracionali mityba. Mitybos įpročiai formuojasi jau ankstyvojoje vaikystėje bei jauname amžiuje, dėl to taisyklinga mityba labai svarbi tiek vaikystėje, tiek paauglystėje, tiek subrendus bei senatvėje.
Vyresnio amžiaus žmonėms rekomenduojama sumažinti raciono kaloringumą iki 1800 – 2200 kcal. Raciono kaloringumas mažėja, kai mažiau vartojama angliavandenių ir gyvūninės kilmės riebalų. Palyginus su vidutinio amžiaus žmonių mityba, vyresnio amžiaus žmonių racione baltymų turi būti tiek pat, nemažinamas ir vitaminų kiekis. Vyresnio amžiaus žmonių maistas turi būti įvairus, valgyti reikėtų 5 kartus per dieną. Vyresnio amžiaus žmonėms reikia vengti sunkiai virškinamų gyvūninės kilmės riebalų. Per parą suaugusiam žmogui reikia 60 – 80 g riebalų, iš jų trečdalį turi sudaryti aliejai. Patariama valgyti daugiau liesos mėsos ir mažiau sviesto, vietoj jo geriau valgyti fermentinius ar varškės sūrelius, varškę bei rūgščius pieno produktus, taip pat žuvies. Vyresnio amžiaus žmonės turėtų pasitenkinti vienu mėsos patiekalu per dieną. Kartą per savaitę naudinga visai nevartoti mėsos, vietoj jos – žuvies ar pieniškus patiekalus. Nereikia atsisakyti ir kiaušinių – 1 – 2 kiaušiniai per savaitę naudingas ir mėgstamas priedas vyresnio amžiaus žmonių racione. Varškė, neriebūs sūreliai ir rūgštus pienas turi lengvai pasisavinamų pieno baltymų, gerą mineralinių medžiagų ir vitaminų kiekį. Be to rūgusiame piene yra daug pieno bakterijų, kurios stabdo puvimo procesus storojoje žarnoje ir normalizuoja žarnyno...
Šį darbą sudaro 1306 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!