2009, Vilnius
TURINYS
ĮVADAS.........................................................................................................................................3
1. PRANCŪZŲ VIRTUVĖ: REGIONŲ MARGUMAS........................................................4
1.1. Normandija............................................................................................................................5
1.2. Bretanė...................................................................................................................................5
1.3. Luara......................................................................................................................................5
1.4. Provansas...............................................................................................................................5
1.5. Overnė. Elzasas.....................................................................................................................6
1.6. Dordonė.................................................................................................................................6
1.7. Burgundija............................................................................................................................6
2. SRAIGĖS PRANCŪZŲ VIRTUVĖJE...............................................................................7
3. VARLIŲ ŠLAUNELĖS – TIK RESTORANUOSE..........................................................8
4. PASLAPTINGIEJI TRIUFELIAI......................................................................................8
5. PRIESKONIAI......................................................................................................................9
6. SŪRIŲ ĮVAIROVĖ.............................................................................................................10
7. PRANCŪZIJOS VYNAI.....................................................................................................11
8. ELGESYS PRIE STALO....................................................................................................12
9. PATIEKALŲ RECEPTAI..................................................................................................13
IŠVADOS....................................................................................................................................15
NAUDOTA LITERATŪRA.....................................................................................................16
ĮVADAS
Daugelyje šalių prancūziška virtuvė yra pripažįstama kaip rafinuotos ir elegantiškos virtuvės etalonas. Prancūziškos virtuvės tradicijos pradėjo formuotis XVI a., kai į šalį atvyko italų kilmės Katerina de Mediči, supažindinusi prancūzus su delikatesais, kurių šie anksčiau nebuvo regėję. Vėliau Fransua de La Varenne sukūrė nuostabius padažus. Metams bėgant prancūziška virtuvė buvo kuriama ir tobulinama, kol tapo tokia, kokia yra šiandien . Dabar prestižinės Prancūzijos kulinarijos mokyklos, ruošiančios geriausius specialistus, sutraukia mokinių iš visos Europos.
Nors Prancūzija nėra labai didelė šalis, tačiau joje galima suskaičiuoti net 30 skirtingų maisto regionų. Tą lėmė geografinė Prancūzijos padėtis ir jos ryšiai su šalia esančiomis Italija, Ispanija, Belgija, Vokietija ir Šveicarija. Be to, regioninės virtuvės susikuria ir pagal tai, kokių ingredientų randama jų teritorijoje. Todėl jūrų gėrybių patiekalai populiarūs prancūziškoje Viduržemio jūros ir Atlanto vandenyno pakrantėje. Vaisiai ir daržovės geriausiai auga centrinėje Prancūzijoje, Luaro upės slėnyje. Šiaurinėje dalyje ypač mėgiami mėsos patiekalai, o pietvakariuose valgiai paskaninami triufeliais. Be abejo, Prancūzijos regionai unikalūs savo gaminamu vynu, konjaku, šampanu bei likeriu. Kulinarijos sostinė yra Lionas. Šiame mieste yra specialių restoranų maisto gurmanams. Į juos patekti galima tik su kvietimais ir rekomendacijomis. Tuose restoranuose maistas yra ragaujamas visiškoje tyloje, užsidėjus ant galvos juodą gobtuvą. Taip visas dėmesys skiriamas būtent patiekalams ir jų subtilybėms.
Prancūziškas maistas yra „gražus“. Kad ir koks paprastas būtų patiekalas, jis visada pateikiamas elegantiškai ir patraukliai.
1. PRANCŪZŲ VIRTUVĖ: REGIONŲ MARGUMAS
Kalbant apie maistą, paprastai minimi šios valstybės regionų – Bretanės, Provanso, Burgundijos, Dordonės, Pa de Kalės, Luaros krašto, Šampanės, Overnės, Elzaso ir kitų – pavadinimai. Skanių valgių ir puikių receptų juose tikrai netrūksta. Nors regioninė prancūzų virtuvė yra gerokai paprastesnė už ištobulintą elitinę kulinariją, kurios...
Šį darbą sudaro 3755 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!