ĮVADAS
Maistas yra mūsų gyvybingumo šaltinis. Jau nuo senų senovės valgio gaminimui buvo skiriama daug dėmesio. Per ilgą laiką nusistovėjo valgio gaminimo būdas bei tam tikros tradicijos ir papročiai, kurie išliko ir iki mūsų dienų. Taigi šio darbo tikslas įtvirtinti ir pagilinanti teorines bei praktines maisto ruošimo žinias. Kad būtų lengviau pasiekti šį tikslą pasirinkti tokie uždaviniai:
• Aptarti maisto ruošimo pobūviams tradicijas;
• Apžvelgti menių sudarymo nurodymus ir sudaryti pasirinkto pobūvio meniu;
• Paruošti ir apskaičiuoti pagal pateiktą menių technologines ir kalkuliacines korteles;
• Aprašyti, kaip puošiami ir patiekiami pobūvių patiekalai.
Atlikus šiuos aspektus bus aišku, ar pasiektas darbo tikslas, įgyvendinti uždaviniai, bei aptarti darbo rezultatai.
1. MAISTO RUOŠIMO POBŪVIAMS TRADICIJOS
Liaudies mityba visada buvo glaudžiai susijusi su papročiais: atsirado tradiciniai valgiai, kurie atitiko metų laiką ir šventes. Dar ir dabar metų laikai turi nemažai įtakos mitybai – juk taikomės prie esamo sezono, prie tam tikru laiku gamtos mums teikiamų gėrybių. Tačiau organizuojant pobūvį atsižvelgiama ne tik į sezoną, bet ir į tai kokia proga jis organizuojamas. Rengiant pobūvį didžiųjų metų švenčių proga, įvairių šeimos švenčių proga, parenkami ir gaminami valgiai atsižvelgiant į šių švenčių papročius bei tradicijas.
Visi Kūčių valgiai – pasninkiniai (t.y. ne gyvulinės kilmės maistas), pagaminti labai paprastai, neįmantriai: grūdai, kruopų košės, daržovių mišrainės su aliejumi, su lupenom virtos bulvės, silkė, žuvis, žirniai, pupos, medus, grybai. Valgių būtinai turi būti 12. Na, ir žinoma, kalėdaičiai (bažnytiniai paplotėliai), kūčiukai, prėskučiai (dar vadinami „šližikais“) su aguonpieniu. Taip pat valgomi ir įvairūs kiti kepiniai – ragaišis, duona. Iš gėrimų labiausiai paplitę ir žinomiausi – kisieliai. Dar ir dabar (nors ir labai retai) verdamas avižų kisielius, kuris paprastomis pasninko dienomis buvo valgomas su aliejuje kepintais svogūnais arba atvėsęs, su miešimu (medaus vandeniu0 bei aguonpieniu.
Nuo senovės daugelyje Europos šalių per Kalėdas valgomi kiaulienos patiekalai. Tokia tradicija yra ir Lietuvoje. Paskerstos kiaulės galva, papuošta žalumynais, buvo vienas iš kalėdinių patiekalų. Žemaitijoje...
Šį darbą sudaro 2017 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!