Maisto priedai
Maisto papildas
Maisto papildas – preparatas, skirtas padidinti gaunamų maisto medžiagų kiekiui organizme.
Maisto priedai apibudinami kaip medžiagos, kurios ¡dėtos i maisto produktus technologiniais tikslais gamybos, pakavimo, gabenimo ar laikymo tampa jų sudedamąją dalimi pagal Lietuvos valstybines maisto ir veterinarijos tarnybos informacija.
Skirstymas Maisto papildai skirstomi pagal šias grupes:
Akims
Antioksidantai
Širdžiai
Imunitetui stiprinti
Kaulams
Nervų sistemai ir atminčiai
Sąnariams odai, plaukams, nagams
Tonizuojantys
Atskiroms lytims
Lieknėjimui
Sportui
Pagrindinės maisto papildų rūšys naudojamos sporte
Proteinas
Amino rūgštys
Kreatinas
Glutaminas
Žuvų taukai
Antioksidantas
Antioksidantas – maisto priedai, kurie pailgina maisto produktų vartojimo laiką, apsaugodamos nuo oksidacijos.
Antioksidantai taip pat pagerina maisto produktų skonį ir išvaizdą. Jie įsiterpia į autooksidacines reakcijas, sudaro patvarius junginius su maisto medžiagomis ir neleidžia toliau oksiduotis maisto produktui.
Antioksidantų rūšys
Rūšys:
Antioksidantai būna natūralūs arba sintetiniai.
Natūralūs antioksidantai Askorbo rūgštis E 300 ir jos junginiai askorbatai E 301-302, E 315 -316 yra nekenksmingi ir slopina riebių produktų sviesto, margarino, majonezo, aliejaus riebalų rūgščių skilimo procesą. Tokoferoliai E 306 - E 309 pasižymi vitamino E savybėmis. Jie randami augaliniuose bei gyvuliniuose riebaluose. Dažniausiai kaip puikūs antioksidantų šaltiniai yra naudojama kviečių ar kukurūzų gemalai, jų aliejai.
Sintetiniai antioksidantai Butilhidroksianizolis, BHA E 320 nevartojamas labai plačiai, nes patekęs į organizmą kaupiasi jo riebaliniame audinyje, pasižymi kancerogeniniu poveikiu. Tai buvo nustatyta tiriant laboratorinius gyvūnus. Jis taip pat slopina imuninę sistemą, Galatai E 310 -312 pasižymi labai stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, bet taip pat yra toksiškos medžiagos, apie kurių vartojimą galima plačiai diskutuoti, nes jie pasižymi kancerogeniniu poveikiu, keičia kraujo fermentinę sudėtį ir sukelia ląstelių biocheminius pokyčius. Viena kitą stiprinančiai veikiančios medžiagos atlieka ne tik antioksidantų, bet ir kitas funkcijas. Citrinų rūgštis E 330 ir jos druskos E 331 - 333 taip pat veikia kaip daugiafunkcinis maisto priedas, jų koncentracija maisto produktuose nėra ribojama, nes tai yra natūrali medžiaga, išgaunama iš augalinių ir gyvūninių maisto produktų. Vyno rūgštis E 334 ir jos dariniai E 335 - 337, E 354 veikia kaip antioksidantas, emulsiklis, skaidrinanti priemonė.
Šį darbą sudaro 415 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!