Natūralios medžiagos, apsaugančios maisto produktus nuo gedimo. Maisto produktų konservavimui dažnai naudojama valgomoji druska NaCl, acto rūgštis CH3COOH ir citrinų rūgštis. Acto rūgštis suteikia maisto produktams rūgštų skonį. Ji naudojama marinuojant įvairias daržoves, gaminant padažus. Buityje naudojamas atskiestas (6–9 %) acto rūgšties tirpalas. Citrinų rūgštis yra naudojama kaip konservantas. Ji suteikia rūgštų skonį įvairiems produktams, yra plačiai naudojama gaiviesiems gėrimams gaminti.
Koncentruoti acto ir citrinų rūgščių tirpalai yra ėsdinantys, gali pažeisti odą ir akis. Acto rūgštis yra laki, todėl dirgina kvėpavimo takus. Maisto produktuose šių rūgščių koncentracijos yra nedidelės, tačiau ilgalaikis ir nesaikingas produktų, turinčių šių rūgščių, vartojimas padidina tikimybę susirgti skrandžio ir žarnyno ligomis, pvz., gali išsivystyti skrandžio opa.
Maisto pramonėje plačiai naudojamos medžiagos, sustiprinančios produktų skonį. Šiuo poveikiu išsiskiria glutamo rūgštis ir jos druskos, pvz., natrio glutamatas.
Glutamo rūgštis ir jos druskos yra natūralios, jų esama įvairiuose maisto produktuose: pomidoruose, piene, jūržolėse ir kt. Natrio glutamato pramoninė gamyba prasidėjo dar XX a. pradžioje. Šios medžiagos dedama į šaldytus ir greito paruošimo produktus, padažus, traškučius. Nors ES ir JAV šis maisto priedas laikomas saugiu, remiantis keletu tyrimų, natrio glutamato turintys produktai gali padidinti viršsvorio atsiradimo tikimybę, nes sužadina apetitą.
Sorbitolis turi maždaug 60 % paprasto cukraus (sacharozės) saldumo. Šis saldiklis yra naudojamas dietiniams produktams gaminti: becukrius sirupus, valgomuosius ledus, kramtomą gumą ir kt. Žmonės, sergantys cukriniu diabetu, vartoja maisto produktus su saldikliais, išvengdami nepageidaujamų ligos simptomų. Vis dėlto kai kurie saldikliai išsiskiria šalutiniu poveikiu, pvz., suvartojus daugiau nei 50 g sorbitolio, jis suveikia kaip laisvinamieji.
Maisto papildai
Vitaminai organizme atlieka kofermentinę, antioksidacinę, energetinę, hormoninę ir kitas funkcijas. Yra 13 vitaminų: 4 tirpūs riebaluose (A, D, E ir K) ir 9 tirpūs vandenyje (8 B grupės vitaminai ir vitaminas C). Žmogaus organizmas didžiosios dalies vitaminų negamina arba...
Šį darbą sudaro 618 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!