Nepriklausomos mitybos ir kulinarijos ekspertas kritiškasis A.Vincentas Sakas tvirtina, jog Lietuva Europos mastu turi turtingiausią Kulinarinį paveldą. Jam antrina ir „Kulinarinio paveldo fondo‘‘ komisijos pirmininkas etnologas L.Klimka. Jis netgi sako : „ Mūsų genai čia gyvena nuo ledynmečio, Europoje mums nėra su kuo lygintis “ Būtent šios mintys paskatino pasidomėti lietuvių liaudies mitybos ypatumais. Manau, jog ši tema dar turi dar daug erdvės tyrimams. Juolab, kad liaudies kulinarija formavosi ilgą laiką. Šios temos svarbumą, manau pagrįstų ir tai jog ji glaudžiai susijusi su gyventojų gyvenimo lygiu, buitimi bei įpročiais. Mitybos tema svarbi, nes tyrėjui suteikia naudingos medžiagos buityje ir kultūros vykstančių konsalidacijų ir integracijų procesų paaiškinimus. Todėl, manau, ši tema gali suteikti naudingų žinių tiek etnologams, tiek istorikams.
Referato uždaviniai: turima literatūra apžvelgti kiek platus buvo mitybos asortimentas, mitybą lėmusius veiksnius, mitybos rėžimą, išsiaiškinti ar egzistuoja lietuvių kulinarinis paveldas .Mano darbo tikslas aptarti lietuvių kulinarinio paveldo problemas.
Tai, jog lietuviai išmanė maisto gaminimą liudija senovės metraštininkai, kurie parašė apie senovės lietuvių maisto gaminimo sugebėjimus. Iš jų geriausiai žinomi metraštininkai : G. Braunas, S.Dusburgietis, J. Lasicijus, A. van Kotzebul. Istorikai : K.Boyinskis, L.Dubinskis, J.Jucevičius ,T. Narbutas, M. Srykovskis . Pirmąja kulinarine knyga J.Sakowicz „Kuchnia litevska“, išspausdintą 1710 metais, nors istoriniuose šaltiniuose minima, kad Lietuvos bajorai kulinarines knygas spausdino jau nuo XVI amžiaus ir net prekiaudavo jomis Vokietijos knygų mugėse. Pirmoji lietuvių kalba išleista kulinarinė knyga yra „Apey daryma walge“, išleistą 1823 metais. Rusų okupacijos metais, kai buvo uždrausta lietuvių kalba. Vilniuje 1800 metais buvo išspausdinta W.Welodek knyga ,, Kucharka doskolny‘‘1854 metais Zawadska W. išleido savo knygą „Kucharka Litewska“ o 1893 m. Tilžėje L.Didžiulienė lietuvių kalba išspausdino kulinarinę knygą „Lietuvos gaspadinė“. Didžiausia kulinarinio paveldo knyga yra 1902 metais Seinuose išleista Dominyko Sako-Sakavičiaus „Šeimininkėms vadovėlis“, kur įdėta per 500 įvairiausių duonkepėse krosnyse gaminamų valgių receptų. Pirmoji knyga, kurioje buvo rašoma apie užsienio šalių – Artimųjų...
Šį darbą sudaro 2819 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!