Aktualumas. Kiekvienam mūsų yra svarbi savo krašto istorija, kultūra, tradicijos, papročiai. Istorijos mokomės mokykloje per istorijos pamokas, per lietuvių pamokas susipažįstame su raidėmis, mokomės skaityti, rašyti, gramatikos taisykles, per matematikos pamokas susipažįstame su skaičiais, mokomės spręsti įvairias lygtis ir jas pritaikyti ir t.t. o kulinarija ir jos pavelda paliekame antrame plane.
Mūsų žinios apie mitybą dažniausiai remiasi šeimos tradicijomis, kurios keliauja iš kartos į kartą vis kažką patobulinant ir atrandant.
Kulinarinio paveldo tema mokykloje nėra gausiai nagrinėjama, mažai kalbama apie papročius ir tradicijas, kurie taip pat lemia kulinarinį paveldą ir turi didelę istorinę reikšmę.
Ši tema suteikia galimybę geriau pažini tautą, kuri gyvena mūsų šalije, daugiau sužinoti apie karaimų kilmę, religiją, papročius, tradicijas, kulinarijos specifika. Trakai, karaimų ir totorių kraštas, būtent čia Vytautas prieš 600 metų juos įkurdino ir davė žemės sklypų. Trakai – kurortinis miestelis garsėjantis kibinais – karaimu kulinariniu paveldu. Karaimai yra labai įdomi ir neatsiejama nuo Lietuvos tauta.
Daugelis tautų, kaip ir karaimai stengiasi, jog jų tradicijos, papropčiai, kulinarinis paveldas keliautų iš kartos į kartą. Laikui bėgant, kai kurių papročių ir tradicijų nustota laikytis. Tačiau svarbiausias tradicijas bandoma išsaugoti, o primirštas atgaivinti.
Kiekviena tauta turi tik jai būdingą maisto racioną. Kulinariją lemia įvairūs veiksniai: gamtinė aplinka, pagrindinės ir pagalbinės ūkio šakos, žemės ūkio ir pramonės gamybos išplėtojimas, maisto ruošimo tradicijos, papročiai, kulinarija.
Lietuvių kulinarija formavosi ilgą laiką – ištisus šimtmečius. Ji susijusi su gyventojų buitimi, įpročiais, gyvenimo lygiu. Liaudies sukurtos patiekalų receptūros ilgalaikiui keitėsi, tobulėjo. Paprastai mitybai būdingas tradicijų perimamumas – mėgstame tuos valgius, kuriuos valgėme vaikystėje, brangios tos tradicijos, kurios įprastos nuo mažų dienų. Karaimų tautinės savimonės išsaugojimo viena svarbiausių sąlygų yra savų papročių ir apeigų laikymasis. Nepaisant įvairiausių kataklizmų, svarbiausieji papročiai išliko. Jų galia dar ir šiandien geba budinti jaunuomenės tautinės tapatybės jausmus[24].
Lietuvoje kiekvienas regijonas gali pasigirti savo unikaliu kulinariniu paveldu, kuris atskleidžia ir atspindi būtent tos vietovės specifiką.
Tikslas - susipažinti...
Šį darbą sudaro 9155 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!