Sveikos mitybos ugdymas – labai svarbus procesas, būtinas kiekvienam organizmui. Ypač aktualu to mokyti vaikystėje, nes augančiam vaikui susiformuos tinkami įgūdžiai. Sveika vaikų mityba apibrėžiama kaip mityba, kai su maistu gaunamos visos reikiamos maisto medžiagas atitinkamais kiekiais. Maisto medžiagos skirstomos į angliavandenius, riebalus, baltymus, vitaminus, mineralines medžiagas, vandenį . Taip pat svarbu, kad su maistu gaunamas kalorijų kiekis patenkintų vaiko energijos poreikį . Sveika ir subalansuota mityba gali tapti nuo įvairių ligų apsaugančiu veiksniu .
Norint vaizdžiai pristatyti sveikos mitybos rekomendacijas, dažniausiai pasitelkiama mitybos piramidė. Ji atspindi pagrindinius sveikos mitybos principus: nuosaikumą, įvairumą ir subalansuotumą. Piramidės modelis nuolat koreguojamas, atsižvelgiant į kintančią žmonių mitybą, gyvenimo būdą ir kt. Naujausiame maisto piramidės modelyje daug dėmesio skiriama pilno grūdo produktų vartojimui, pabrėžiama ankštinių kultūrų svarba, rekomenduojama vartoti kokybiškesnius riebalus, gerti daugiau vandens . Šiuo modeliu dabar vadovaujamasi organizuojant vaikų maitinimą.
Organizuojant vaikų maitinimą Lietuvos ugdymo įstaigose, tai pat vadovaujamasi LR sveikatos apsaugos ministro 1999 m. lapkričio 25 d. įsakymu Nr. 510 patvirtintomis Rekomenduojamomis paros maistinių medžiagų ir energijos normomis . Rekomenduojama, kad sveikų 1-3 metų amžiaus vaikų maisto racione 5-20 proc. sudarytų baltymai, 30-40 proc. – riebalai ir 45-65 proc. – angliavandeniai. Atitinkamai sveikų 4-6 metų amžiaus vaikų maisto racione 10-30 proc. turėtų sudaryti baltymai, 25-35 proc. – riebalai ir 45-65 proc. – angliavandeniai .
Svarbu, kad vaikai kasdien gertų pakankamą kiekį skysčių. Tinkamiausi gėrimai – vanduo, nesaldinta arbata, natūralios sultys. Natūralios sultys vertingos dėl jose esančių vitaminų ir mineralų, tačiau svarbu nepamiršti, kad jose yra ir didelis kiekis cukraus. Nepatartina vaikams duoti gėrimų, kuriuose gausu dirbtinių saldiklių bei sintetinių dažiklių .
Vaisių ir daržovių vartojimas yra viena iš sveikos mitybos sudedamųjų dalių. Remiantis PSO rekomendacijomis, per dieną reikia suvartoti ne mažiau nei 400 g vaisių ir daržovių . Pakankamas suvartojamų vaisių ir daržovių kiekis gali mažinti riziką atsirasti ir vystytis įvairioms ligoms. Daugumoje Europos Sąjungos...
Šį darbą sudaro 4318 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!