• Fermentas – baltyminis katalizatorius, paspartinantis organizme vykstančias chemines reakcijas tūkstančius kartų.
• Substratas – molekulė, kurią perdirba fermentas.
• AC – Fermento aktyvusis centras.
• Šliužo fermentas – pramoninis produktas, gaunamas iš jaunų gyvulių skrandžių.
• Mikroorganizmai (graik. mikros – mažas), kitaip mikrobai. Tai akimi nematomi, tik pro mikroskopą įžiūrimi dažniausiai vienaląsčiai organizmai. Pvz., bakterijos, grybeliai.
• Papainas – fermentas,kuris padeda suskaidyti negyvus baltyminius audinius, neveikdamas sveikų.
• Kofermentas, koenzimas - mažos molekulinės masės organinis junginys, fermento aktyviojo centro dalis.
FERMENTAS (-ai)- TAI...
• .
• FERMENTAS – tai baltyminis katalizatorius, paspartinantis organizme vykstančias chemines reakcijas tūkstančius kartų. Be fermentų šios reakcijos nevyktų arba vyktų labai lėtai, ir organizmai negalėtų egzistuoti.
• .
FERMENTŲ SAVYBĖS (atskirai apie kiekvieną)
FERMENTŲ SAVYBĖS
• Fermentai apskritai yra rutuliški baltymai arba ribozimai.
• Fermentai spartina chemines reakcijas.
• Dauguma fermentų yra daug didesni negu substratai.
• Fermentai turi aktyvųjį centrą.
• Fermentai yra specifiniai.
• Po cheminės reakcijos fermentai išlieka nepakitę.
• Fermentai veikia pagal ,,Spynos-Rakto’’ principą.
Fermentai yra žymiai didesni negu substratai.
• Substratas
• Fermentas
Fermentai spartina chemines reakcijas
Fermentai turi aktyvųjį centrą
Fermentai po cheminės reakcijos lieka nepakitę
• Šis procesas kartojasi daugybę kartų. Iš substrato pasidaro produktai, o fermentai nepakinta.
Fermentai veikia pagal ,,Spynos – Rakto ‘’ principą.
• Substratas privalo atitikti fermentą. Jeigu substratas neatitinka fermento, cheminė reakcija nevyksta.
•
FERMENTŲ VEIKIMO MECHANIZMAS.
Fermento AC būdinga:
• AC užima labai mažą fermento dalį (apie 2-5% fermento paviršiaus)
• Dauguma substratų jungiasi prie fermento AC silpnais ryšiais
• Substrato prisijungimo specifiškumas priklauso nuo tikslaus atomų išsidėstymo pagal:
▪ tiesioginio atitikmens arba
▪ priverstinio atitikmens modelį
• trimatė erdvinė struktūra(plyšiai)
FERMENTŲ SVARBA MAISTO PRAMONĖJE
• Iš esmės, beveik nėra nė vieno maisto produkto, kurį pagamintumėme be kokių nors fermentų.
Fermentų panaudojimas įvairiose maisto pramonės šakose
• Gamyboje yra naudojami fermentų preparatai, išskirti iš gyvulinės ir augalinės kilmės žaliavų.
• ( Pavyzdžiui, šliužo fermentas, pepsinas — sūrių ir varškės gamyboje ). Tačiau dar daugiau maisto produktų yra gaminama, naudojant atitinkamus mikroorganizmus, kurių ląstelėse susidaro įvairūs fermentai, arba šių mikroorganizmų fermentų preparatus.
PVZ.: DUONOS GAMYBA
•...
Šį darbą sudaro 1114 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!