Organinių atliekų susidarymas yra nuolatinis ir natūralus procesas. Žemės ūkio produktų perdirbimo procese atsiranda netinkamų vartojimui žaliavų, o mitybos grandinėje lieka nepanaudoto ar sugedusio maisto ir pašarų. Pagrindiniai organinių atliekų perdirbimo tikslai – mažinti deponuojamų atliekų kiekį, siekiant sumažinti pavojų žmonių sveikatai ir įtaką aplinkos taršai; gaminti naudingus produktus ir kiek įmanoma juos panaudoti. Augalinės kilmės atliekos – vaisių ir daržovių perdirbimo atliekos, grūdų perdirbimo atliekos (kepimo ir konditerijos atliekos), spirito, alaus, cukraus, aliejaus gamybos atliekos. Didžiausi kiekiai augalinių atliekų susidaro alkoholio ir bioetanolio, biodyzelino, cukraus, grūdų perdirbimo ir alaus gamyboje, mažiau – perdirbant ir sandėliuojant vaisius bei daržoves.
Darbo objektas: augalinio maisto gamybos atliekų panaudojimas.
Darbo tikslas: išanalizuoti augalinio maisto gamybos atliekų panaudojimo galimybes.
Augalinės kilmės atliekas galima išskirti į dvi dideles grupes: žemės ūkio atliekos, kurios susidaro nuimant derlių laukuose, ir maisto pramonės augalinės kilmės atliekos, susidarančios technologinio proceso metu perdirbant augalinę žaliavą.
Augalinės kilmės atliekos maisto pramonėje sudaro palyginti nedidelę dalį visų šios kilmės atliekų, tačiau jos skirtingai nuo žemės ūkyje susidarančių atliekų koncentruojasi mažoje gamybinės įmonės teritorijoje. Tai kelia ir ekologines ir ekonomines problemas. Ekologiniu požiūriu didelio kiekio augalinės kilmės atliekų sukoncentravimas nedidelėje teritorijoje gali kelti taršos pavojų, nes šios atliekos pūdamos, irdamos skleidžia į aplinką dujinius teršalus (amoniaką, sieros vandenilį, lakius organinius junginius) bei į dirvožemį ir gruntinius vandenis azoto, fosforo, kalio bei sunkiųjų metalų junginius. Ekonominiu požiūriu šių atliekų laikymas nuostolingas nes tam užimama nenaudingai didelė teritorija, jų priežiūra reikalauja papildomų išlaidų.
Maisto pramonės atliekos pasaulyje tvarkomos šiais būdais: produkto gamyba, naudojimas pašarams, pašarų, biodujų, kompostų, energijos gamyba (deginant). Vadovaujantis pasauline ir Europos Sąjungos valstybių patirtimi, ekonominiu ir aplinkosaugos požiūriais efektyviausias biologinių atliekų tvarkymas – biodujų gamyba ir likutinių substratų naudojimas. Maisto pramonės įmonėse susidarančios biologinės atliekos yra drėgnos, tiesioginiam deginimui netinkamos, produktų gamyba iš daugumos atliekų neperspektyvi. Tinkamiausi metodai biologinėms atliekoms tvarkyti: anaerobinis pūdymas, išgaunant biodujas ir likutinius...
Šį darbą sudaro 3615 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!