Uždaviniai

Energijos apykaitos vertinimas ir pagrindinių maisto medžiagų poreikio paros maisto davinyje apskaičiavimas

9.4   (2 atsiliepimai)
Energijos apykaitos vertinimas ir pagrindinių maisto medžiagų poreikio paros maisto davinyje apskaičiavimas 1 puslapis
Energijos apykaitos vertinimas ir pagrindinių maisto medžiagų poreikio paros maisto davinyje apskaičiavimas 2 puslapis
Energijos apykaitos vertinimas ir pagrindinių maisto medžiagų poreikio paros maisto davinyje apskaičiavimas 3 puslapis
Energijos apykaitos vertinimas ir pagrindinių maisto medžiagų poreikio paros maisto davinyje apskaičiavimas 4 puslapis
Energijos apykaitos vertinimas ir pagrindinių maisto medžiagų poreikio paros maisto davinyje apskaičiavimas 5 puslapis
www.nemoku.lt
www.nemoku.lt
Aukščiau pateiktos peržiūros nuotraukos yra sumažintos kokybės. Norėdami matyti visą darbą, spustelkite peržiūrėti darbą.
Ištrauka

 ENERGIJOS APYKAITOS VERTINIMAS IR PAGRINDINIŲ MAISTO MEDŽIAGŲ POREIKIO PAROS MAISTO DAVINYJE APSKAIČIAVIMAS Paros maisto davinys – tai moksliškai pagrįstas maisto produktų rinkinys, užtikrinantis fiziologinius žmogaus organizmo poreikius. Organizmui būtina su maistu gauti tokį kiekį energijos, kiek jos išeikvojama. Energija eikvojama: • Gyvybinėms organizmo funkcijoms palaikyti, t. y. pagrindinės energijos apykaitos (PEA) poreikiams tenkinti. PEA nustatoma kalorimetriniu būdu arba apskaičiuojama pagal formules, įvertinant tiriamojo lytį, kūno masę, ūgį ir amžių. • Maisto medžiagoms virškinti (šio proceso metu pasireiškia vadinamasis specifinis dinaminis maisto medžiagų veikimas). • Fizinei veiklai. Darbo metu energijos eikvojimas vertinamas pagal fizinio aktyvumo koeficientus (FAK). FAK – tai konstanta, apibūdinanti fizinio aktyvumo intensyvumą darbo ir laisvalaikio metu. FAK vertę padauginus iš PEA vertės, išreikštos kcal, įvertinamas energijos eikvojimas konkrečios fizinės veiklos metu (E = FAK x PEA). Pirmoje lentelėje pateikiamos FAK reikšmes, būdingos miegui bei kai kurioms fizinėms veikloms. 1 lentelė. FAK reikšmės miego ir fizinės veiklos metu Veiklos sritys Lytis Vyrai Moterys Miegas 1,0 1,0 Ramus gulėjimas 1,2 1,2 Poilsis sėdint 1,2 1,2 Poilsis stovint 1,4 1,5 TV žiūrėjimas 1,6 1,7 Skaitymas 1,3 1,5 Rašymas 1,4 1,4 Spausdinimas klaviatūra 1,8 1,8 Apsirengimas / nusirengimas 2,4 3,3 Asmens higiena (vidutiniškai) 2,3 2,3 Maisto ruošimas (vidutiniškai) 2,1 2,1 Valgymas, gėrimas 1,4 1,6 Indų plovimas 1,7 1,7 Ėjimas: – lėtas pasivaikščiojimas 2,8 3,0 – greitas ėjimas 3,8 3,8 Automobilio vairavimas 2,0 2,0 Apsipirkimas parduotuvėje 4,6 4,6 Vaikų priežiūra (vidutiniškai) 2,5 2,5 Namų ūkio darbai (vidutiniškai) 2,8 2,8 Lovos klojimas 4,9 4,9 Sportas: – intensyvi aerobika 7,9 8,3 – krepšinis 6,9 7,7 – futbolas 8,0 – plaukimas 9,0 9,0 – važiavimas dviračiu 5,6 3,6 Šokiai 5,0 5,1 Žemės kasimas 5,6 5,7 Aplinkos tvarkymas sode 3,7 3,6 Energijos eikvojimo bei maisto medžiagų energinės vertės mato vienetas – kilokalorija, taip pat kilodžaulis (1 kcal  4,19 kJ). Nustatyta, kad 1 g baltymų, oksiduojamas organizme, atpalaiduoja apie 4 kcal, 1 g riebalų – 9 kcal, o 1 g angliavandenių – 4 kcal energijos. Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančias rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas, baltymų kilmės kalorijos 2 metų amžiaus ir vyresniems asmenims turėtų sudaryti 10–20 proc. vidutinio paros maisto davinio energinės vertės, riebalų – apie 30–35 proc., angliavandenių – 45–60 proc., iš jų cukrų (mono- ir disacharidų) suvartojimas neturi viršyti 10 proc. maisto davinio energinės vertės. Darbo tikslas: 1. Įvertinti energijos eikvojimą per parą, t. y. nustatyti PEA bei energijos sąnaudas miego ir fizinės veiklos metu. 2. Apskaičiuoti pagrindinių maisto medžiagų – baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekius maisto racione, atitinkančiame praėjusios paros energijos sąnaudas. Darbo eiga: 1. Apskaičiuokite savo PEA (išreikštą kcal/parą) pagal Harris-Benedict formulę: Vyrams Moterims PEA = 65,4 + (13,7 x W) + (5,0 x H) – (6,8 x A) PEA = 655 + (9,6 x W) + (1,8 x H) – (4,7 x A) Kai: W – kūno masė (kg) H – ūgis (cm) A – amžius (metais) 2. PEA dydį išreikškite kcal/1 val., t. y. gautą PEA reikšmę kcal/parą padalinkite iš 24 val. 3. Sudarykite praėjusios paros (24 valandų) savo dienotvarkę, t. y. pažymėkite, kiek laiko išreiškiant valandomis (pvz., 0,25 val., arba 0,5 val., arba 1,0 val. ir pan.) miegojote, rašėte, skaitėte, dirbote namų ūkio darbus, sportavote ir t. t. Kiekvienai dienotvarkės veiklai pritaikykite tinkamą FAK (1 lentelė). Antroje lentelėje pateikiamas dienotvarkės pavyzdys. 2 lentelė. Dienotvarkės pavyzdys Veiklos rūšys Trukmė FAK Miegas Asmens higiena … … … … Rašymas Namų ūkio darbai … … Iš viso: 8 val. 0,25 val. (15 min.) … … … … 2 val. 0,5 val. (30 min.) … … 24 val. 1,0 2,3 … … … … 1,4 2,8 … … 3. Apskaičiuokite savo energijos sąnaudas per praėjusią parą pagal pateikiamą formulę: ESPP  PEA x (A1 x FAK1 + A2 x FAK2 + A3 x FAK3 +…+ An x FAKn) kai: ESPP – energijos sąnaudos per parą (kcal); PEA – pagrindinė energijos apykaita (kcal/1val); A1, A2, A3….An – veiklos rūšys pagal dienotvarkę (valandomis, suma turi būti 24 val.); FAK1, FAK2, FAK3, FAKn – fizinio aktyvumo koeficientai konkrečios veiklos metu. 4. Įvertinkite pagrindinių maisto medžiagų (baltymų, riebalų ir angliavandenių, iš jų mono- bei disacharidų) kiekius maisto racione, atitinkančiame praėjusios paros energijos sąnaudas (skaičiuojant, atsižvelgiama į praktinio darbo apraše pateikiamą baltymų, riebalų ir angliavandenių energinę vertę bei rekomenduojamas paros maistinių medžiagų ir energijos normas). Skaičiavimo pavyzdys Nustatėme, kad energijos eikvojimas per praėjusią parą sudarė 2000 kcal. Tuomet žinodami, kad baltymų kilmės kalorijos turi sudaryti 10–20 proc. paros maisto davinio energinės vertės (vidutiniškai – 15 proc.), nustatome, kad tai atitinka 300 kcal, o jas padaliję iš 4 kcal (1 g baltymų teikiama energinė vertė) sužinome, kad per parą reikia suvartoti apie 75 g baltymų. SAVIRUOŠOS KLAUSIMAI 1. Energijos eikvojimo tyrimo metodai. 2. Energijos eikvojimo vertinimas miego ir fizinės veiklos metu. 3. Kvėpavimo koeficientas, jo dydis, nustatymo svarba. 4. Pagrindinė energijos apykaita, jos dydis, nustatymo svarba. 5. Specifinis dinaminis maisto medžiagų veikimas. 6. Izodinaminis dėsnis ir jo kritiškas įvertinimas. 7. Kalorijos ir kaloringumo sąvokos. Baltymų, riebalų ir angliavandenių kaloringumas. 8. Baltymų, riebalų (iš jų sočiųjų, mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių), angliavandenių (iš jų mono- ir disacharidų, maistinių skaidulų) normos. Literatūra: 1. „Dėl rekomenduojamų paros maistinių medžiagų ir energijos normų tvirtinimo pakeitimo“. Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro 2016 m. birželio 23 d. įsakymas Nr. V-836, TAR, 2016-07-05, Nr. 18796.

Daugiau informacijos...

Šį darbą sudaro 877 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!

★ Klientai rekomenduoja


Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?

Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!

Detali informacija
Darbo tipas
Lygis
Universitetinis
Failo tipas
Word failas (.docx)
Apimtis
5 psl., (877 ž.)
Darbo duomenys
  • Biologijos uždavinys
  • 5 psl., (877 ž.)
  • Word failas 23 KB
  • Lygis: Universitetinis
www.nemoku.lt Atsisiųsti šį uždavinį

www.nemoku.lt Panašūs darbai

Maisto medžiagų ir energijos poreikis. Energija ir mityba. Maisto priedai

Maisto medžiagų ir energijos poreikis. Energija ir mityba. Maisto priedai Biologija Peržiūrėti darbą

Maisto medžiagų ir energijos poreikis

Maisto medžiagų ir energijos poreikis Biologija Peržiūrėti darbą

Biochemijos konspektas. Medžiagų ir energijos apykaitos biologinė reikšmė

Biochemijos konspektas. Medžiagų ir energijos apykaitos biologinė reikšmė Biologija Peržiūrėti darbą

Medžiagų ir energijos apykaita ir pernaša

Medžiagų ir energijos apykaita ir pernaša Biologija Peržiūrėti darbą

Vitaminai ir maisto papildai. Jų nauda ir žala žmogui

Vitaminai ir maisto papildai. Jų nauda ir žala žmogui Biologija Peržiūrėti darbą

Medžiagų ir energijos apykaita bei pernaša

Medžiagų ir energijos apykaita bei pernaša Biologija Peržiūrėti darbą

Medžiagų ir energijos apykaita. Fotosintezė

Medžiagų ir energijos apykaita. Fotosintezė Biologija Peržiūrėti darbą

Medžiagų ir energijos apykaita ląstelėje

Medžiagų ir energijos apykaita ląstelėje Biologija Peržiūrėti darbą

Riebalų apskaičiavimas augaliniuose maisto produktuose

Riebalų apskaičiavimas augaliniuose maisto produktuose Biologija Peržiūrėti darbą

Gausybė reikalingų maisto medžiagų

Gausybė reikalingų maisto medžiagų Biologija Peržiūrėti darbą

Medž. ir energijos apytakos etapai. Organiniai junginiai ir fermentai

Medž. ir energijos apytakos etapai. Organiniai junginiai ir fermentai Biologija Peržiūrėti darbą

Medžiagų ir energijos apykaita, homeostaze

Medžiagų ir energijos apykaita, homeostaze Biologija Peržiūrėti darbą
Privalumai
Pakeitimo garantija Darbo pakeitimo garantija

Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.

Sutaupyk 25% pirkdamas daugiau Gauk 25% nuolaidą

Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.

Greitas aptarnavimas Greitas aptarnavimas

Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!

Atsiliepimai
www.nemoku.lt
Dainius Studentas
Naudojuosi nuo pirmo kurso ir visad randu tai, ko reikia. O ypač smagu, kad įdėjęs darbą gaunu bet kurį nemokamai. Geras puslapis.
www.nemoku.lt
Aurimas Studentas
Puiki svetainė, refleksija pilnai pateisino visus lūkesčius.
www.nemoku.lt
Greta Moksleivė
Pirkau rašto darbą, viskas gerai.
www.nemoku.lt
Skaistė Studentė
Užmačiau šią svetainę kursiokės kompiuteryje. :D Ką galiu pasakyti, iš kitur ir nebesisiunčiu, kai čia yra viskas ko reikia.
Palaukite! Šį darbą galite atsisiųsti visiškai NEMOKAMAI! Įkelkite bet kokį savo turimą mokslo darbą ir už kiekvieną įkeltą darbą būsite apdovanoti - gausite dovanų kodus, skirtus nemokamai parsisiųsti jums reikalingus rašto darbus.
Vilkti dokumentus čia:

.doc, .docx, .pdf, .ppt, .pptx, .odt