Riebaluose tirpūs vitaminai
XIX a. Iš ko sudarytas maistas?
Anot XIX a. vokiečių mokslininko J. Lybigo
(Justus von Liebig), maistas sudarytas iš
šių komponentų:
Baltymai
Riebalai
Angliavandenių
Mineralinės medžiagos
Kyla klausimas ar tų komponentų užtenka.
Taigi J. Lybigo buvo sukurtas mokymas
apie maisto sudėtį.
Dorpete (dabar Tartu, tuomet Rusų imperija)
pas prof. Bunge atvyko rusų studentas N. I.
Luninas, buvo vykdomi žiurkių mitybos
eksperimentai.
Žiurkės buvo maitinamos J. Lybigo
komponentais, žiurkės blogai augo, sirgo,
mirdavo.
Tačiau davus truputį pieno, žiurkės augo
gerai, tad padaryta išvada, kad Lybigo
komponentuose dar kažko trūksta
(1880m.).
XIX a. pabaigoje Į Indoneziją (Olandijos kolonija),
olandas Christiaan Eijkman išvyko dirbti karo
gydytoju (pagal kai kuriuos duomenis – kalėjimo
gydytoju), kur pastebėjo didelį žmonių mirtingumą.
Ch. Eijkman pradėjo ieškoti priežasties. Žmonės
mirdavo dėl traukulių, ši liga vadinosi beriberi,
kurios prigimtis nebuvo žinoma. Analizavo
maistą, ir aptiko, kad ja sergama, kai vartojami
„išvalyti“ ryžiai (vargšų kalėjime buvo sergama
mažiau).
Išvalytais ryžiai maitinami viščiukai sirgo, o pasveikdavo davus
sėlenų.
Taigi šis faktorius yra sėlenose, iš kurių reikia jį reikėjo išskirti.
Christian Eijkman vykdo bandymus su viščiukais (1889) ir
formuluoja šias išvadas:
K. Funk išskiria vitamino kristalus
1911 metais Anglijoje Hopkinso laboratorijoje lenkas Casimir
Funk bandė išskirti minėtą faktorių iš sėlenų (atskirtas grūdų
paviršius).
Faktorius buvo išskirtas į tirpalą, kurio lašai pasižymėjo
gydomuoju efektu.
Išskirtas koncentruotas tirpalas, išskirti kristatai.
NH
2
Nuo to kilo pavadinimas vitaminai
(vitaliniai aminai arba gyvybiniai
aminai; 1915 metai), nors daugelis
vėliau atrastų vitaminų šios grupės
neturi.
K. Funk analizavo kristalus, ir nustatė, kad jie turi amino grupę
Vitaminai
Vandenyje tirpstantys Riebaluose tirpsantys
Tiaminas
ir t.t.
Vandenyje tirpstantys vitaminai
Vitaminai – nedidelės molekulinės masės organinės medžiagos, kurių organizmas
pats nesintetina arba sintetina nepakankamai (juos reikia gauti su maistu), tačiau
kurios nedideliais kiekiais būtinos organizmų funkcijoms.
Vitaminai organizmo naudojami ne energijai išgauti (kaip maistas), o kaip fermentų
kofaktorių dalys (dauguma vitaminų, pvz B1), reguliacinės medžiagos (pvz.
vitaminas D), antioksidantai (vitaminai C, E).
Vitamino sąvoka paprastai yra specifinė rūšiai. Pavyzdžiui, vitaminas C yra vitaminas
tik aukštesniesiems primatams ir kai kuriems kitiems gyvūnams, tačiau, pavyzdžiui,
žiurkėms jis nėra vitaminas.
Samprata apie vitaminus
Kofaktoriaus-fermento sąveika
Fermento veikimui dažnai
reikalingas kofaktorius.
Kofaktorius – į fermento
sudėtį (tiksliau į jo...
Šį darbą sudaro 1165 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!