ĮVADAS
Pastaraisiais metais pasikeitė vartojamų produktų asortimentas. Dėl neteisingos mitybos gyventojų sveikata blogėja, mirštamumas didėja. Sveikatos mokymų ir ligų prevencijos centro (SMLPC) atlikti suaugusių Lietuvos žmonių gyvensenos ir mitybos tyrimai parodo, kad kiekvienais metais Lietuvos gyventojai su maistu suvartoja pernelyg daug cukraus, riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, cholesterolio. Maiste nepakanka daržovių, įvairių grūdinių produktų, todėl stinga sudėtinių angliavandenių ir maistinių skaidulų. Pernelyg daug suvartojama valgomosios druskos, t.y. natrio gaunama per daug, o kitų mineralinių medžiagų (išskyrus jodą) ir vitaminų suvartojama tiek, kiek nurodyta rekomenduojamų normų, nors apie 60 proc. Lietuvos gyventojų niekada nevartoja vitaminų ar papildų preparatų. Supratimas apie sveiką mitybą ne dogma, o labai intensyviai kuriama ir nuolat tikslinama problema. Ji yra susijusi su kiekvienos šalies mitybos tradicijomis, kurias lemia ir geografinė padėtis, ir maisto pramonė, ir ekonominis šalies lygis, ir visuomenės žinios apie sveikos mitybos reikšmę.
Žmogaus organizmą veikia amžinieji gamtos dėsniai: jam reikia švaraus oro, tyro vandens, sveiko ir visaverčio maisto. Mitybos įpročiai turi didelės reikšmės žmogaus sveikatai. Kad žmogus būtų sveikas, darbingas, ilgai gyventų, jis turi laikytis racionalios mitybos principų: subalansuoti reikiamą ir gaunamą energiją, patenkinti organizmo poreikį tinkamu maisto medžiagų kiekiu bei jų santykiu, laikytis mitybos režimo.
Senovėje išminčiai sakė: „Geriau būti alkanam nei prisivalgyti bet ko“. Tačiau galime stebėti, kaip šiais didžiulės maisto ir pasaulio virtuvių įvairovės laikais keičiasi mityba, maisto gamybos technologijos ir pačios maisto tradicijos. Bet ar visas siūlomas maistas teigiamai veikia sveikatą?
Mokslininkai ieško būdų, kaip šiame skubančiame, pilname stresų ir įtampos pasaulyje padėti žmogui, kad jis būtų sveikas ir darbingas. Aiškinamasi, kaip apsaugoti žmoniją nuo tokių „civilizacijos ligų“, kaip hipertenzija, osteoporozė, nutukimas ir pan. Maisto produktai, be savo pagrindinės funkcijos, gali atlikti ir profilaktinę-gydomąją funkciją. Vis labiau propaguojamas natūralus ir funkcinis maistas.
Darbo tikslas: išanalizuoti literatūra apie natūralius ir funkcinius ingredientus, užkandžių barą.
Darbo uždaviniai:
Aptarti natūralius ir funkcinius ingredientus, užkandžių barą.
Šį darbą sudaro 4127 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!