Sriubos, arba pirmieji patiekalai, labai svarbūs mitybai. Sriubų pagrindas (skystimas) – tai mėsos, žuvies arba grybų sultiniai, pienas, duonos gira, daržovių arba vaisių nuoviras. Organizmas su sriubomis gauna apie 20% reikalingo vandens. Maistinga bei vitamininga tirštoji sriubų dalis – garnyras ir uždarymui naudojama grietine.
• tiesioginiai virškinimo liaukų dirgikliai (receptoriai).
Sriuboms kvapą suteikia lauro lapeliai, baltosios prieskoninės šaknys (petražolės, salierai, pastarnokas), morkos, krapai, svogūnai ir kiti į receptūrą įeinantys prieskoniai.
Sriubas, į kurias dedama mažai daržovių arba sriubas, gaminamas pavasarį, reikia vitaminizuoti t.y. įdėti vitamino C tablečių, kristalų, įpilti erškėtuogių bei juodųjų serbentų sulčių.
Pagal pateikimo temperatūrą sriubos skirstomos į karštas (75 – 85 C) ir šaltas (7 – 14 C), pagal skystąjį pagrindą – į sriubas, verdamas sultiniuose, daržovių nuovire, piene,giroje ir vaisių nuovire. Pagal gamybos būdą skiriamos uždarytos, pertrintos, skaidrios, pieniškos, šaltos ir saldžios sriubos.
Šiame darbe aš sudarysiu planinį valgiaraštį, gamybinę programą, apskaičiuosiu žaliavas bei parinksiu tiekėjus, apskaičiuosiu patiekalų energetinę vertę bei nubraižysiu šių patiekalų technologines schemas, taip pat šiame darbe apskaičiuosiu darbo jėgą, įrengimus, gamybines patalpas bei sandėlius.
• Kavinėje yra 45 aptarnaujamos vietos
• Kavinė dirba 10.00 – 22.00
Valgiaraščio planavimas
Norint tinkamai suplanuoti valgiarašti reikia pasirinkti patiekalų asortimentą. Pagal įmonės tipą ir patiekalų grupę.
Lentelė 1.1.1 Valgiaraščio planavimas
Patiekalų grupė
Maitinimo įmonės tipas – kavinė
Sriubos
Ryžių sriuba su pomidorais
Lietuviški šaltibarščiai
Šalta rūgštynių sriuba
Saldi duonos sriuba
4
1
1
1
1
Lankytojų skaičiaus pagrindimas
Planuojamas lankytojų skaičius kavinėje, apskaičiuojamas ir pateikiamas lentelėje.
Lentelė 1.2.1 Lankytojų skaičiaus pagrindimas
Maitinimo įmonės darbo laikas
Vienos vietos apyvartumas, ŋ
Salės užpildymo koeficiantas a, %
Lankytojų skaičius per val., N
10 – 11 (pusryčiai)
11 – 12 (pusryčiai)
12 – 13 (pietūs)
13 – 14 (pietūs)
14 – 15 (pietūs)
15 – 16 (pietūs)
16 – 17 (pietūs)
17 – 18 (vakarienė)
18 – 19 (vakarienė)
19 – 20 (vakarienė)
20 – 21 (vakarienė)
21 – 22 (vakarienė)
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
0,5
0,5
0,5
0,5
0,5
25 %
30 %
87 %
87 %
83 %
80 %
80 %
70 %
65 %
63 %
60 %
60 %
16,9
20,3
58,7
58,7
56
54
54
15,8
14,6
14,2
13,5
13,5
Iš viso:
390,2
Skaičiavimai:
Valgymo trukmė maitinimo įmonėje
Įmonės tipas
Valgymo trukmė, min.
Pusryčiaujant
Pietaujant
Vakarieniaujant
Kavinė (aptarnaujama padavėjų)
40
40
100 – 120
ŋ – vienos vietos apyvartumas
t – valgymo laikas,...
Šį darbą sudaro 3897 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!