Medus- tai saldi medžiaga, bičių pagaminta iš nektaringųjų augalų nektaro ir saldžiųjų išskyrų. Medus yra labai vertingas žmogaus mitybos produktas. Medaus cheminė sudėtis gana sudėtinga. Medus galutinai subręsta koriuose, čia formuojasi jo aromatas.
Meduje daugiausia yra angliavandenių: mono ir disacharidų,krakmolo bei kitų polisacharidų. Angliavandenių sudėtis priklauso nuo medaus brandos, bet vyrauja fruktozė ir gliukozė. Baltymų meduje nedaug. Dėl baltymų medus darosi drumstas, blausus, pilstant putoja. Daugiau baltymų yra lipčiaus meduje. Tamsesniame meduje yra daugiau aminorūgščių.
Meduje yra ir organinių rūgščių, obuolių, citrinos, vyno, ir kt. Medus pagal makro ir mikroelementų įvairumą pranoksta kitus produktus. Jame yra labai įvairių vitaminų: B1, B2, B6, PP, C, A, E, H, K. Šių medžiagų kiekis ir medaus aromatas priklauso nuo nektaringųjų augalų rūšies ir klimato sąlygų, (pvz., daugiau karotino turintis liepų medus yra geltonas, daugiau geležies turintis grikių medus- tamsiai rudas).
Natūralus medus klasifikuojamas pagal keletą požymių. Pagal botaninę kilmę bičių medus būna nektaro, lipčiaus ir mišrus.
Nektaro medus gali būti monoflorinis, kai bitės renka tik vienos rūšies žydinčių augalų nektarą, ir poliflorinis arba nektaro mišinys (pvz., pievų, kalnų medus). Monoflorinis medus yra akacijų, liepų, dobilų, grikių kiaulpienių, aviečių, grikių, rapsų, viržių, mažiau - kaštonų, obelų, saulėgrąžų, facelijų ir kitų augalų monoflorinis medus. Monoflorinis medus kvapnesnis (pvz., liepų). Skonis bei aromatas. Poliflorinio medaus savybės kinta pagal nektaro mišinio sudėtį.
Medus- labai maistingas produktas. Organizmas jį lengvai pasisavina. Medus turi ir vertingų gydomųjų savybių. Jis stiprina organizmą, slopina uždegimą, malšina skausmą, mažina organizmo jautrumą, lengvina atsikosėjimą, laisvina vidurius, slopina mikrobų dauginimąsi (grikių medus labiau negu liepų ar viržių). Medų pravartu vartoti vietoj cukraus (per parą ne daugiau kaip 100 g.).
Ypatingai medus turtingas mineralinėmis druskomis ir mikroelementais (kalciu, kaliu, natriu, magniu, geležimi, fosforu, siera, jodu ir kt.). Tamsusis medus yra turtingesnis mineralinėmis druskomis, nors skanesnis yra šviesusis medus.
Laikomas medus kristalizuojasi. Jei susikristalizavęs medus yra susisluoksniavęs, vadinasi, jis dar nesubrendęs, jame daug...
Šį darbą sudaro 1505 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!