Kiekvienas iš mūsų valgydami įvairiausius maisto produktus, net nesusimąstome kokia produkto, kurį valgome sudėtis, kas jam suteikia tokia ryškia spalvą, kodėl nesuglemba, kaip taip ilgai išlieka tinkamas vartoti ir t.t. Tačiau po to, kai suvalgome pastebime sudėtyje prirašytų įvairiausių nesuprantamų kodų: pavienių raidžių su šalia prirašytomis skaičių kombinacijomis, kurios papraščiausiam žmogui nėra žinomos. Tai maisto priedai – medžiagos, kurios nėra vartojamos kaip atskiri maisto produktai ir kaip tipiniai maisto produktų ingredientai. Jos dedamos dėl technologinių tikslų ir tampa pačios ar jų dariniai maisto produktų sudedamąja dalimi.
Taigi šiame savarankiškame darbe pamėginsiu bent dalinai supažindinti su tomis “neaiškiomis kombinacijomis” – maisto priedais, kuriuos išrinkau iš tų produktų, kuriuos valgiau, tačiau tai bus tik iš vienos kategorijos maisto produktų, t.y. konditejos gaminių, miltinių kepinių.
MAISTO PRIEDAI
Dažikliai
Suteikia maisto produktui spalvą ar ją atgaivina, turi natūralių maisto produktų ir žaliavų sudedamųjų dalių, nevartojami kaip maisto produktai ir kaip jų sudedamos dalys.
Trūkumas – jautrumas aplinkos fizikiniams ir cheminiams veiksniams (temperatūrai ir kt.), ne visi dažikliai tinka rūgštiems produktams, taip pat negali būti naudojami pagrindinių maisto produktų grupių gamyboje, t.y pieno, duonos, mėsos, aliejaus, kiaušinių ir kt. Produktū gamyboje.
E 101 - riboflavinas, B2 vitaminas, dažiklis.Vartojamas pieno ir kitų produktų gamyboje.
E 110 – saulėlydžio geltonasis dažiklis. Naudojamas kepiniuose, konditerijoje ir kt. gaminiuose.
E 124 – Ponso 4R, Kochinelas raudonasis A, dažiklis.Vartojamas konditerijoje, kepinių gamyboje.Suteikia ryškesnę ir stabilesnę spalvą.
E 160a – Karotenų mišinys, beta karotenas, dažiklis. Pasižymi provitamino A savybėmis. Aliejinis tirpalas naudojamas maisto produktams, turintiems savo sudėtyje riebalų, spiritinis – konditerijos gaminiams, vaisių gėrimams bei koncentratams nuspalvinti.
E 170 – kalcio karbonatas, dažiklis, stabilizatorius, lipnumą reguliuojanti medžiaga. Naudojama fermantinių sūrių, žuvies, konditerijos, alkoholio gaminių spalvinimui.
Konservantai
Prailgina maisto produkto vartojimo trukmę, apsaugo nuo mikroorganizmų sukeliamo gedimo.
E 202 – kalio sorbatas, konservantas. Naudojamas įvairiems maisto produktams konservuoti: vaisiams ir uogoms, melanžui ir konditerijos gaminiams, mėsos ir žuvies produktams, vaisių, uogų...
Šį darbą sudaro 1253 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!