Maisto dažikliai, tai viena iš maisto priedų grupių. Jų pagrindinė užduotis pagerinti juslines maisto savybes, kaip išvaizdą bei retkarčiais skonį. Taip pat šie dažai naudojami, farmacijoje ir kosmetikoje.
Darbo tikslas - Išanalizuoti cheminių dažiklių poveikį ir panaudojimą maistui.
Dažikliai – medžiagos, suteikiančios maistui spalvą arba atstatančios ją, turinčios natūralių maisto sudedamųjų dalių ir natūralių žaliavų, kurie paprastai nėra vartojami kaip maisto produktai ar pagrindiniai maisto produktų ingredientai. Šiame reglamente dažikliai – preparatai, gauti iš maisto produktų ir kitų valgomų natūralių gamybos žaliavų fiziškai ir (arba) chemiškai jas ekstrahuojant, kai atrankiniu būdu išgaunami maistinių ar aromatinių sudedamųjų dalių pigmentai.
1.1 Specialios sąlygos dažikliams
Maisto priedas gali būti įtraukiamas į funkcinę dažiklių grupę tik tuomet, jei jis atitinka toliau nurodytus tikslus:
a)
atstato maisto produkto, kurio spalva pakito gamybos, sandėliavimo, pakavimo arba paskirstymo metu ir todėl išoriškai jis tapo mažiau patrauklus, pirminę išvaizdą;
b)
pagerina maisto produkto prekinę išvaizdą;
c)
suteikia spalvą paprastai jos neturinčiam maisto produktui.
1.2 Maisto dažiklių sąrašas
Maisto produktai, kurių sudėtyje yra vienas arba daugiau iš šių maisto dažiklių:
Informacija
Oranžinis geltonasis (E 110)
„dažiklio (-ių) pavadinimas arba E numeris“: gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį.
Chinolino geltonasis (E 104)
Karmoisinas (E 122)
Raudonasis dažiklis (Allura Red) (E 129)
Tartrazinas (E 102)
Raudonasis ponso dažiklis 4R (E 124)
1.3 Pasekmės sveikatai
Plačiai paplitęs visuomenės įsitikinimas, kad dirbtiniai maisto dažikliai sukelia panašų į ADHD vaikų hiperaktyvumą (Benjaminas Feingoldas). Dirbtinės spalvos ir dirbtiniai skoniai sukelia vaikų hiperaktyvumą, tačiau nėra įrodymų, patvirtinančių plačius teiginius, kad maisto dažikliai sukelia maisto netoleravimą ir į ADHD panašų vaikų elgesį. Gali būti, kad tam tikri maisto dažikliai gali veikti kaip sukėlėjai tiems, kurie yra linkę į genetiškai, tačiau įrodymų nėra.
2. Cheminiai dažikliai
Tai organiniai junginiai, gaunami cheminės sintezės būdu. Maisto produktų gamyboje naudojami kelių dešimtmečių išbandymus praėję priedai.
2.1 Oranžinis geltonasis (E110)
Naftos - veista oranžinė azo dažai. Jis naudojamas uogienėse, sausainiuose ir konditerijos gaminiuose, apelsinų sodose ir greitosiose sriubose, jūros gėrybių apdorojime: ledjūrių menkių, krevečių gamyboje. Kaip ir...
Šį darbą sudaro 908 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!