Medžiagos, kurios pridedamos prie maisto siekiant išlaikyti arba pagerinti maisto saugumą, šviežumą, skonį, tekstūrą ar išvaizdą, vadinamos maisto priedais. Kai kurie maisto priedai naudojami jau šimtmečius maisto konservavimui, pavyzdžiui, druska (mėsoje, tokioje kaip šonkauliai ar džiovintas žuvis), cukrus (marmelade) arba sieros dioksidas (vynui).
Maisto priedai gali būti gaunami iš augalų, gyvūnų ar mineralų, taip pat jie gali būti sintetinio kilmės. Juos sąmoningai pridedama prie maisto, kad atliktų tam tikrą technologinį tikslą, kurį vartotojai dažnai laiko savaime suprantamu. Yra kelios tūkstančiai naudojamų maisto priedų, kurie visi skirti atlikti tam tikrą užduotį, padarant maistą saugesnį ar patrauklesnį.
Konservantai – cheminės medžiagos ir mikroorganizmai, stabdantys rūgimo, puvimo, pelėsių bakterijų dauginimąsi maisto produktuose. Jie, kaip ir maisto priedai, pailgina maisto vartojimo laiką.
Konservantai gali būti gaminami cheminės sintezės būdu arba išgaunami iš gamtos šaltinių. Kai kurie konservantai gali būti gaminami iš natūralių šaltinių, tokių kaip augalai arba vaisiai, kurie turi natūralius konservuojančius gebėjimus. Taip pat konservantu laikoma druska. Ji gaunama iš jūrų vandens arba gryninimo procesu.
Vieni dažniausiai naudojamų maisto priedų – tirštikliai, dauguma jų naudingi sveikatai. Paskelbta nemažai mokslinių straipsnių, kad pektinai (E440) padeda išvesti sunkiuosius metalus iš organizmo, mažina cholesterolio kiekį. Akacijų sakai E414 (gumiarabikas) naudojamas kaip maisto priedas jau 5000 metų. Jų naudojama, tiek, kiek reikia, todėl yra visiškai netoksiški.
Vieni dažniausiai naudojamų maisto priedų – tirštikliai, dauguma jų naudingi sveikatai. Paskelbta nemažai mokslinių straipsnių, kad pektinai (E440) padeda išvesti sunkiuosius metalus iš organizmo, mažina cholesterolio kiekį. Akacijų sakai E414 (gumiarabikas) naudojamas kaip maisto priedas jau 5000 metų. Jų naudojama, tiek, kiek reikia, todėl yra visiškai netoksiški.
Maisto priedai nėra sudėtinės maisto dalys, jie neturi maistinės vertės. Šios medžiagos sąmoningai dedamos į maistą technologinio proceso metu, siekiant gaminiams suteikti pageidaujamų juslinių ar technologinių savybių.
Maisto priedai ir jų naudojimo tikslas
• Dažikliai (E 100-180) suteikia maisto produktui spalvą ar ją atgaivina.
• Konservantai (E 200-285) pailgina maisto produkto vartojimo trukmę,...
Šį darbą sudaro 749 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!