Terminis apdorojimas – vienas iš sudėtingų technologinių procesų, kurio tikslas paruošti produktą, tinkamą valgyti ir atsparų gedimui. Gaminant maistą, aukštoje temperatūroje pakinta biologiškai aktyvios medžiagos – vitaminai, baltymai, riebalai, angliavandeniai bei kitos medžiagos. Nuo šiluminio apdorojimo režimo labai priklauso produkto skonis, kvapas, konsistencija, taip pat maistinė vertė. Termiškai apdorojant kai kuriuos produktus (ankštinius, kiaušinius) suardomi žmogaus virškinamojo trakto fermentų inhibitoriai, o apdorojant grūdinius produktus (ypač kukurūzus) išlaisvinamas PP vitaminas. Neigiamos apdorojimo savybės yra tai, kad:
• jo metu suyra vitaminai ir kažkurios kitos biologiškai aktyvios medžiagos;
• suyra dalis riebalų ir baltymų, mineralinių medžiagų;
• gali susidaryti nepageidautini junginiai (riebalų polimerizacijos produktai, melanoidinai).
Todėl svarbu yra paruošti maistą išsaugant kuo daugiau jų teigiamų savybių.
Angliavandeniai
Angliavandeniai užima vieną iš svarbiausių vietų žmogaus mityboje, nes jie yra pagrindinis energijos šaltinis intensyvaus fizinio krūvio metu. Nuo angliavandenių atsargų griaučių raumenyse ir kepenyse priklauso aerobinio darbo trukmė, taip pat nuovargio atsiradimo laikas. Maiste esantys angliavandeniai lemia ir kraujyje esančios gliukozės lygį bei glikogeno susikaupimą raumenyse ir kepenyse.
Angliavandenių yra augalinės kilmės produktuose (duonoje, kruopose, makaronuose, bulvėse, cukruje, daržovėse ir vaisiuose) mono-, di- ir polisacharidų pavidalu. Su di- ir polisacharidais virškinimo metu vyksta fermentinė hidrolizė, jie paverčiami gliukoze.
Monosacharidai (cukrūs) yra gliukozė ir fruktozė, jų yra daugelyje vaisių, meduje. Į organizmą patenka laisvai arba virškinimo metu susidaro iš di- ir polisacharidų. Jei didelis kiekis laisvos gliukozės patenka į organizmą, tai per 15-20 minučių ji jau aptinkama kraujyje ir sukelia hiperglikemiją. Tai suaktyvina kasos, išskiriančios hormoną insuliną, veiklą. Insulinas skatina gliukozės patekimą į audinius, kur ji naudojama glikogeno sintezei, o jei jos yra labai daug - ir riebalų sintezei. Insulinas skaido gliukozę ir, jei nėra reikiamos kasos veiklos pusiausvyros, gali atsirasti hiperglikemija, bendras silpnumas. Intensyvaus fizinio krūvio metu vartojama gliukozė padeda ilgiau išlaikyti raumenų darbingumą, didina ištvermę, ilgiau palaiko glikogeno atsargas. Jei vietoje gliukozės vartojama fruktozė, ji lėčiau įsiurbiama iš virškinimo trakto į...
Šį darbą sudaro 2087 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!