• tai organizmui būtinos medžiagos, kurias jis pasisavina ir naudoja gyvybiniams procesams palaikyti.
Jos yra organizmo energijos šaltinis, iš jų sintetinamos naujos medžiagos, jos reikalingos medžiagų apytakai reguliuoti.
• organiniai junginiai, kurių molekulėse yra aldehido arba ketono grupė ir kelios hidroksigrupės.
• Monosacharidai (gliukozė vynuogių cukruje, fruktozė, galaktozė);
• Disacharidai (sacharozė, laktozė – pieno cukrus, maltozė – salyklo cukrus);
• Polisachalidai (krakmolas, celiuliozė).
Energinė angliavandenių 1 g vertė – 16,75 KJ/4 kcal.
Angliavandeniai - tai lengviausiai prieinamas energijos šaltinis. Pagal sveikos mitybos taisykles, angliavandenių kiekis paros maiste turi būti keturis kartus didesnis nei baltymų, taip pat keturis kartus didesnis nei riebalų. Angliavandeniai – svarbūs ne tik kaip energijos šaltinis, bet jie yra audinių ir ląstelių sudėtyje.
Daugiausiai angliavandenių
• Grūdai ir jų produktai (ryžiai, dribsniai, duona ir jos produktai, makaronai);
• Daržovės ( krakmolas, cukrus, celiuliozė). Lapinės daržovės angliavandenių turi mažiausiai, o šakninės, gumbinės ir sėklos – daugiausiai (bulvės, morkos, pupos, lęšiai);
• Vaisiai (džiovintuose vaisiuose cukraus daugiau negu šviežiuose. Jų daug bananuose, o mažiausiai arbūzuose);
• Riešutai ( 10–27 % angliavandenių);
• Pienas (laktozė);
Paprastųjų angliavandenių gausu vaisiuose, daržovėse, uogose, baltų miltų gaminiuose, piene ir jo produktuose, greitajame maiste, makaronuose, saldžiuose gėrimuose, visuose desertuose, cukruje. Sudėtiniai angliavandeniai veikia visai kitaip, juos galime pavadinti geraisiais ir naudingais mūsų organizmui, kadangi jie lėčiau įsisavinimi ir ilgiau suteikia sotumą bei energijos jausmą (grūdų, kruopų – avižų, sorų, grikių, bolivinių balandų, rudųjų ryžių, pilno grūdo produktuose (duonoje, makaronuose), nesaldžiuose vaisiuose, daržovėse.
Angliavandenių funkcijos:
• Aprūpina organizmą energija.
• Tausoja baltymus ir riebalus.
• Įeina į organizmo ląstelių sudėtį.
• Skatina naudingų žarnų bakterijų augimą, kurios gamina kai kuriuos vitaminus, reikalingas kalcio ir fosforo absorbcijai.
• Palaiko normalią virškinamojo trakto veiklą.
Gliukozės ar cukraus rekomenduojama vartoti tada, kai organizmą reikia greitai atstatyti arba pamaitinti dirbant sunkų fizinį darbą. Bet jų negalima vartoti per daug, nes jie skatina ligas, kaip: cukraligę, aterosklerozę.
Riebalai
• glicerolio ir riebalų rūgščių esteriai.
Teikia energijos, padeda įsisavinti baltymus, aprūpina organizmą riebalų rūgštimis, riebaluose...
Šį darbą sudaro 1038 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!