• Išsisaiškinti specifinius drėgmės, pelenų ,mineralinių medžiagų nustatymo metodus bei jų panaudojimą.
• Mikroorganizmų veiklą ir t.t.
• Laisvas: užpildo maisto produktų makro- bei mikrokapiliarus, dėl osmozės prasiskverbia į stambių molekulių vidų, o taip pat sulaiko paviršiaus- aktyvias medžiagas. Laisvas vanduo silpnai surištas su sausosiomis medžiagomis, todėl jį galima greitai pašalinti.
• Surištas: įeina į kristalų junginių sudėtį ir pašalinti jį sunku.
Vandens kiekis medžiagoje, kuris išgaruoja ją džiovinant, išreikštas procentais nuo jos pradinės masės, vadinamas drėgnumu (drėgmės kiekiu). Likusioji produkto dalis vadinama sausoji medžiaga (SM). Šios sąvokos yra sąlyginės, nes džiovinimo metu išgaruoja ne visas vanduo; laisvas vanduo išgaruoja gana greitai, o surištas vanduo įeina į kristalų sudėtį, todėl jį pašalinti sunku.
Visi produktai susideda iš dviejų komponentų- drėgmės ir sausųjų medžiagų. Nustatant drėgmės kiekį, kartu yra nustatomas ir sausųjų medžiagų kiekis; tai galima išreikšti lygtimi (100% = W + SM). Priimta, kad maisto produktuose, turinčiuose tvirtą konsistenciją, pagrindinai nustatomas drėgmės kiekis, o skystuose produktuose ir tirpaluose- nustatomas sausųjų medžiagų kiekis.
Pastaruoju metu dažnai minimas rodiklis- vandens aktyvumas- kai vandens būvis maiste apibūdinamas drėgmės kiekio santykiu su supančia tą maistą santykine drėgme. Šis terminas buvo paminėtas australų mikrobiologo W.J.Scot apie 1960m. Vandens aktyvumas turi poveikį maisto produktų tekstūrai, daugelio cheminių reakcijų greičiui, mikroorganizmų augimui ir pan.
Drėgmės nustatymo metodai priklauso:
Nuo maisto produkto prigimties ir analizės reikalavimų. Drėgmės kiekįmaisto produktuose galima nustatyti įvairiais metodais, visi skirstomi į tris stambias grupes:
• Metodai paremti vandens atskyrimu nuo sausųjų medžiagų ir svorio sumažėjimo ar atskirto vandens kiekio išmatavimu. Tai džiovinimo metodai, distiliacijos metodas;
• Metodai paremti kai kurių produkto fizinių savybių (lūžio rodiklio, elektrinio laidumo, garų slėgio, branduolinio magnetinio rezonanso), kintančių priklausomai nuo vandens kiekio jame, matavimu;
• Metodai paremti cheminėmis vandens reakcijomis.
Be to šiuos metodus galima suskirstyti į dvi grupes:
• Tiesioginiai metodai- džiovinimo, distiliacijos, ekstrakcijos ,cheminiai;
• Netiesioginiai metodai- kai drėgmės kiekis nustatomas, matuojant kokią nors fizikinę konstantą ar savybę- elektrometriniai.
Visi šie...
Šį darbą sudaro 1747 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!