Pranešimas mitybos pamokai apie jautieną.
Mėsa yra dažniausiai naminių gyvulių audiniai naudojami maisto gaminimui, sumedžiota mėsa valgoma rečiau, ir tokią gyvulių mėsą, prieš paruošiant valgymui reikia patikrinti. Yra daug mėsos rūšių, kurių kiekviena turi savybių padedančių mūsų organizmui gauti reikalingų maisto medžiagų ir net vitaminų.
Naminių žinduolių mėsai priklauso jautiena, aviena, kiauliena ir veršiena.
Paukštiena – vištiena, kalakutiena, antiena, žąsiena.
Laukiniams žinduoliams priklauso briediena, šerniena, stirniena.
Dar yra mėsos imitacijos, tokios kaip dirbtinė ir sojos mėsa.
Mėsoje yra didelė riebalų koncentracija, mažai angliavandenių, tačiau joje taip pat gausu baltymų, amino rūgščių, reikalingų organizmui, cinko, vitamino B12. Žinoma, piktnaudžiauti mėsa nereikėtų, jos valgyti užtektų 3-4 kartus per savaitę.
Šiuo metu, užėjus sveikos mitybos bangai, medikai teigia, kad ilgai vartojant raudoną mėsą didėja rizika susirgti vėžiu ir netgi įtakoti DNR pakitimus. Raudonos mėsos vartojimas be saiko gali paskatinti plaučių, storosios žarnos, kepenų, stemplės vėžį. Sergantiems ateroskleroze, mėsa nerekomenduojama, ypač riebi. Tačiau dėl įvairių mėsos rūšių galima rinktis mažai riebią mėsa, pavyzdžiui kalakutieną ar vištieną.
Kiaulieną visi įsivaizduojame kaip riebų, kaloringą mėsą, tačiau kiauliena yra lengviausiai įsisavinama organizmo ir savo maistinėmis savybėmis pranoksta kita mėsos rūšis. Kiaulienoje yra gausu B grupės vitaminų, t.y. B1, B2, B3, B6, B12. Šios mėsos rūšies nereikėtų vengti, nes pačioje kiaulienoje ir jos taukų sudėtyje yra dvigubai mažiau cholesterolio negu kiaušinyje ar grietinėlės svieste. Tačiau vertėtų žinoti, kad sergant kepenų tulžies latakų uždegimu ir ateroskleroze kiaulienos taukų vartoti draudžiama.
Žmonėm, kurie skundžiasi skrandžio sutrikimais turėtų valgyti vištieną. Vištienoje gausu žmogaus organizmui būtinų ir nepakeičiamų aminorūgščių (valino, leucino, lizino, metionino, triptofano, fenilalanino, treonino), kuris skatina ląstelių atsinaujinimą. Ši mėsa lengvai virškinama, todėl naudinga augantiems vaikams, sportuojantiems ir žinoma, protinį darbą dirbantiems žmonėms. Tačiau išvirus vištieną, nederėtų naudoti vištienos sultinio tiems, kurie turi skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opą, nes ji skatina skrandžio sulčių gamybą. Jei organizme sulėtėjusi fermentų gamyba, valgykite vištų skrandelius.
Jei norite organizmą prisotinti baltymų, rinkitės triušieną. Šioje mėsoje riebalų tik 9%...
Šį darbą sudaro 1432 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!