mikroorganizmų veikla glaudžiai susijusi su aplinka. Aplinkos pakitimai gali skatinti jų kitimą, dauginimąsi ir gyvybinę veiklą arba slopinti ir net juos užmušti. Prie kintančios aplinkos mikrobai prisitaiko daug lengviau nei tobulesni organizmai (augalai, gyvūnai). Maitindamiesi ir išskirdami medžiagų apykaitos produktus, jie taip pat gali keisti aplinką. Žinant, kaip ir kokie aplinkos veiksniai veikia mikrobus, norima linkme galima keisti jų prigimtį, reguliuoti mikrobiologinius ir biotechnologinius gamybos procesus. Tuo pasinaudojama konservuojant maisto produktus, gaminant mikrobinės kilmės preparatus.
Mikroorganizmų gyvybinę veiklą lemiantys aplinkos veiksniai skirstomi į fizinius, cheminius ir biologinius.
Vanduo sudaro apie 75 – 98% mikrobų masės. Visoms cheminėms reakcijoms, vykstančioms gyvuose organizmuose, reikia vandens. Mikrobai gali daugintis tik substratuose, turinčiuose tam tikrą kiekį laisvojo vandens, kuriame yra ištirpusių maisto medžiagų. Kuo mažiau drėgmės substrate, tuo lėčiau dauginasi mikrobai, silpnėja jų gyvybinė veikla, o vandens sumažėjus žemiau minimalios ribos, - visai nutrūksta. Bakterijos nustoja daugintis, kai produktuose vandens kiekis sumažėja iki 20 - 30%, pelėsiniai grybai – 11 - 17%. Jei oras labai drėgnas, mikrobai gali gerai daugintis ir sausose medžiagose. Daugelis bakterijų ir mielių sausuose produktuose gali daugintis, kai santykinis oro drėgnumas 85 - 90%, pelėsiniai grybai – 80 - 98%. Kai santykinis oro drėgnumas 64% ir mažesnis, pelėsiai ir bakterijos jau negali daugintis sausose medžiagose. Santykinis oro drėgnumas priklauso ir nuo jo temperatūros; krintant temperatūrai, mažėja drėgmės sulaikymo galia.
Sausose medžiagose mikrobai ilgiau ar trumpiau lieka gyvi. Choleros vibrionai be normalaus vandens kiekio išgyvena 1 – 2 paras, vidurių šiltinės – 70, stafilokokai ir tuberkuliozės mikrobakterijos – iki 90 parų, o pieno rūgšties bakterijos ir mielės – keletą metų. Džiovinimui ypač atsparios grybų ir bakterijų sporos; išdžiūvusios grybų sporos gali sudygti po 2 – 3 metų, o bakterijų sporos gali išlikti gyvos ir daugintis po keliasdešimt metų.
Atsižvelgiant į didelį mikrobų gyvybingumą sausoje terpėje, gaminamos sausos vakcinos, kepimo mielės, bakterinės trąšos, sausi pieno rūgšties...
Šį darbą sudaro 4431 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!