Konspektai

Sveika gyvensena, higiena ir mityba

9.8   (3 atsiliepimai)
Sveika gyvensena, higiena ir mityba 1 puslapis
Sveika gyvensena, higiena ir mityba 2 puslapis
Sveika gyvensena, higiena ir mityba 3 puslapis
Sveika gyvensena, higiena ir mityba 4 puslapis
Sveika gyvensena, higiena ir mityba 5 puslapis
Sveika gyvensena, higiena ir mityba 6 puslapis
Sveika gyvensena, higiena ir mityba 7 puslapis
Sveika gyvensena, higiena ir mityba 8 puslapis
Sveika gyvensena, higiena ir mityba 9 puslapis
Sveika gyvensena, higiena ir mityba 10 puslapis
Sveika gyvensena, higiena ir mityba 11 puslapis
Sveika gyvensena, higiena ir mityba 12 puslapis
Sveika gyvensena, higiena ir mityba 13 puslapis
Sveika gyvensena, higiena ir mityba 14 puslapis
Sveika gyvensena, higiena ir mityba 15 puslapis
Sveika gyvensena, higiena ir mityba 16 puslapis
www.nemoku.lt
www.nemoku.lt
Aukščiau pateiktos peržiūros nuotraukos yra sumažintos kokybės. Norėdami matyti visą darbą, spustelkite peržiūrėti darbą.
Ištrauka

mikroorganizmų veikla glaudžiai susijusi su aplinka. Aplinkos pakitimai gali skatinti jų kitimą, dauginimąsi ir gyvybinę veiklą arba slopinti ir net juos užmušti. Prie kintančios aplinkos mikrobai prisitaiko daug lengviau nei tobulesni organizmai (augalai, gyvūnai). Maitindamiesi ir išskirdami medžiagų apykaitos produktus, jie taip pat gali keisti aplinką. Žinant, kaip ir kokie aplinkos veiksniai veikia mikrobus, norima linkme galima keisti jų prigimtį, reguliuoti mikrobiologinius ir biotechnologinius gamybos procesus. Tuo pasinaudojama konservuojant maisto produktus, gaminant mikrobinės kilmės preparatus.
Mikroorganizmų gyvybinę veiklą lemiantys aplinkos veiksniai skirstomi į fizinius, cheminius ir biologinius.
Vanduo sudaro apie 75 – 98% mikrobų masės. Visoms cheminėms reakcijoms, vykstančioms gyvuose organizmuose, reikia vandens. Mikrobai gali daugintis tik substratuose, turinčiuose tam tikrą kiekį laisvojo vandens, kuriame yra ištirpusių maisto medžiagų. Kuo mažiau drėgmės substrate, tuo lėčiau dauginasi mikrobai, silpnėja jų gyvybinė veikla, o vandens sumažėjus žemiau minimalios ribos, - visai nutrūksta. Bakterijos nustoja daugintis, kai produktuose vandens kiekis sumažėja iki 20 - 30%, pelėsiniai grybai – 11 - 17%. Jei oras labai drėgnas, mikrobai gali gerai daugintis ir sausose medžiagose. Daugelis bakterijų ir mielių sausuose produktuose gali daugintis, kai santykinis oro drėgnumas 85 - 90%, pelėsiniai grybai – 80 - 98%. Kai santykinis oro drėgnumas 64% ir mažesnis, pelėsiai ir bakterijos jau negali daugintis sausose medžiagose. Santykinis oro drėgnumas priklauso ir nuo jo temperatūros; krintant temperatūrai, mažėja drėgmės sulaikymo galia.
Sausose medžiagose mikrobai ilgiau ar trumpiau lieka gyvi. Choleros vibrionai be normalaus vandens kiekio išgyvena 1 – 2 paras, vidurių šiltinės – 70, stafilokokai ir tuberkuliozės mikrobakterijos – iki 90 parų, o pieno rūgšties bakterijos ir mielės – keletą metų. Džiovinimui ypač atsparios grybų ir bakterijų sporos; išdžiūvusios grybų sporos gali sudygti po 2 – 3 metų, o bakterijų sporos gali išlikti gyvos ir daugintis po keliasdešimt metų.
Atsižvelgiant į didelį mikrobų gyvybingumą sausoje terpėje, gaminamos sausos vakcinos, kepimo mielės, bakterinės trąšos, sausi pieno rūgšties...

Daugiau informacijos...

Šį darbą sudaro 4431 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!

Turinys
  • 1. (3) Išorinės aplinkos įtaka mikroorganizmams.
  • fIZINIAI VEIKSNIAI 2
  • 1.1 Fiziniai veiksniai.2
  • 1.1.1 Drėgmė2
  • 1.1.2 Temperatūra..3
  • 1.1.3 Spindulinė energija5
  • 2. (14) Zooantroponozės. Tuberkuliozė, epideminis stomatitas, bruceliozė, juodligė ir smegenų kempinligė. Jų profilaktika.7
  • 2.1.Zoontroponozės.7
  • 2.1.1. Tuberkuliozė.7
  • 2.1.2. Epideminis stomatitas.8
  • 2.1.3. Bruceliozė.8
  • 2.1.4. Juodligė..9
  • 2.1.5. Smegenų kempinligė9
  • 3. (24) Šiuolaikinės mitybos problemos. Maisto virškinimas. Virškinimo sistemos organai. Maisto įsisavinimo procesas. Rekomenduojamos maisto medžiagų normos.11
  • 3.1. Šiuolaikinės mitybos problemos.11
  • 3.2. Maisto virškinimas.12
  • 3.3 Virškinimo sistemos organai..12
  • 3.4 Maisto medžiagos.14
  • 4. (33)Apskaičiuoti 150g sūrio energinę vertę, jei 100g sūrio yra: baltymų 20%,
  • riebalų 28,5%, angliavandenių 3,5%. Įsisavinimo koeficientas 91%.15
  • LITERATŪRA16
  • 1. (3) Išorinės aplinkos įtaka mikroorganizmams. fIZINIAI VEIKSNIAI

★ Klientai rekomenduoja


Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?

Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!

Detali informacija
Darbo tipas
Šaltiniai
✅ Šaltiniai yra
Failo tipas
Word failas (.doc)
Apimtis
16 psl., (4431 ž.)
Darbo duomenys
  • Sveikos gyvensenos ir higienos konspektas
  • 16 psl., (4431 ž.)
  • Word failas 134 KB
  • Lygis: Mokyklinis
  • ✅ Yra šaltiniai
www.nemoku.lt Atsisiųsti šį konspektą
Privalumai
Pakeitimo garantija Darbo pakeitimo garantija

Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.

Sutaupyk 25% pirkdamas daugiau Gauk 25% nuolaidą

Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.

Greitas aptarnavimas Greitas aptarnavimas

Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!

Atsiliepimai
www.nemoku.lt
Dainius Studentas
Naudojuosi nuo pirmo kurso ir visad randu tai, ko reikia. O ypač smagu, kad įdėjęs darbą gaunu bet kurį nemokamai. Geras puslapis.
www.nemoku.lt
Aurimas Studentas
Puiki svetainė, refleksija pilnai pateisino visus lūkesčius.
www.nemoku.lt
Greta Moksleivė
Pirkau rašto darbą, viskas gerai.
www.nemoku.lt
Skaistė Studentė
Užmačiau šią svetainę kursiokės kompiuteryje. :D Ką galiu pasakyti, iš kitur ir nebesisiunčiu, kai čia yra viskas ko reikia.
Palaukite! Šį darbą galite atsisiųsti visiškai NEMOKAMAI! Įkelkite bet kokį savo turimą mokslo darbą ir už kiekvieną įkeltą darbą būsite apdovanoti - gausite dovanų kodus, skirtus nemokamai parsisiųsti jums reikalingus rašto darbus.
Vilkti dokumentus čia:

.doc, .docx, .pdf, .ppt, .pptx, .odt